KULTURMARXISM. Istället för en naturlig kost baserad på animaliskt protein ska nu svenskarna påverkas att äta insekter. Som ett led i detta har en grupp forskare i Kristianstad färdigställt en kokbok med recept som baseras på mjölmaskar och andra småkryp.

Att äta insekter är en udda företeelse som av suspekta krafter nu ska pådyvlas svenska folket. Den fullvärdiga och naturliga kost baserad på animaliskt fett och protein som intagits i Norden under tusentals år är plötsligt inte förenlig med ”klimatet”.

Istället kommer nu påtryckningar om att vi för att vara ”klimatsmarta” bör äta – insekter.

För att sälja in mjölmaskar och gräshoppor som mänsklig föda och ”flytta gränserna för vår acceptans”, har forskare i Kristianstad framställt en slags kokbok där de försöker inspirera till matlagning baserad på insekter, skriver Fria Tider.

Den udda kokboken innehåller bland annat recept med kokta mjölmaskar och mjöl på malda syrsor.

Varför inte bjuda hem vännerna på en kväll som inleds med läckra fritters eller toppa kexen med ’maskenade’. Vill du utmana dig själv så gör du egna chips på samma sätt som proffsen. Festliga och dessutom nyttigare tilltugg att förgylla festen med!”, står det att läsa i kokboken.

Forskarna som sedan 2018 undersökt hur insekter ska kunna användas i matlagningen kallar den ”framtidens mat” och hoppas att insektsboken ska bli en inkörsport för den som vill ”testa något nytt”.

— Vi har tagit ett helhetsperspektiv och fått en hel del ny kunskap, inte bara om hur och vad vi kan göra med insekter som ingredienser utan vi har även testat förpackningslösningar och processer som behövs för att insekter ska kunna bli aptitliga, näringsrika och attraktiva livsmedel, säger Karin Wendin, professor i mat- och måltidsvetenskap vid Högskolan Kristianstad.

Det är visserligen inte tillåtet att handla med insekter som livsmedel än i Sverige men det kommer. Tills vidare kan de som vill inordna sig den ”klimatsmarta” livsstilen köpa sina insekter från utlandet.


  • Publicerad:
    2020-05-10 12:15