INRIKES På en skola i Södertälje serverade man tacos gjort på insektslarver när SVT var på besök. I SVT:s klipp framgår det att eleverna inte har en aning om vad de äter.

”Eleverna får veta att det är framtidens mat, klimatsmart och nyttig och att det lilla djuret levt ett gott liv.”, skriver SVT Nyheter när de besöker en gymnasieskola i Södertälje som serverar tacos gjort på insektslarver. Men eleverna verkar inte veta vad de äter när maten väl serveras.

— Insekter?!, utbryter en flicka som inte vill äta mer när hon får veta vad tacosfärsen är gjort av från SVT:s reporter.

Den till synes helt avslappnade serveringen av tacosfärs gjord av larver sker på skolan trots att Astma- och allergiförbundet uppmanat företag att vara noga med märkningen av livsmedel som innehåller insekter. Detta eftersom det kan vara livsfarligt att äta för skaldjursallergiker.

— Om man är allergisk mot skaldjur eller blötdjur så kan man korsreagera mot insekter, för de har samma proteiner, de liknar varandra, har Sofia Knaz, projektledare på Astma- och allergiförbundet, tidigare varnat.

På sajten nutrionsfakta.se kan man läsa mer om att det finns otaliga risker med att äta insikter. Det finns flera proteiner i insekter som kan framkalla allergier och sajten skriver att resultaten av forskning på området är motstridiga.

”Sammanfattningsvis är det uppenbart att forskningen kring insekter som mat ligger långt efter forskning kring traditionella animaliska livsmedel, inom alla områden. Sverige ligger efter flertalet andra länder inom forskning, uppfödning och produktutveckling. Därför bör vi prioritera forskning och utveckling inom detta område”, skriver Nutrionsfakta.

Trots att insektslarver presenteras som ”framtidens mat” konstaterar SVT att ”den nya sortens tacofärs får ett varierat mottagande från gymnasieungdomarna”.