MAT. Nu kommer påtryckningar om att svenskarna kanske ska se över sina matvanor ”för klimatets skull”. Vi uppmanas att äta insekter eller rentav bli kannibaler.

Bli kannibal och ”rädda klimatet”. Skärmbild: Youtube.

Mat där insekter ingår som råvara, till exempel insektskorv, kan komma att säljas i affärerna från och med nästa år.

Just nu experimenteras det med maträtter som är tillagade på mjölmaskar och syrsor i ett forskningsprojekt på Högskolan Kristianstad (HKR). Målet för projektet är att övertyga svenska folket om att det är dags att börja äta insekter.

Anledningen till att svenskarna ska påverkas att äta insekter istället för kött är ”klimatfrågan”. Insektsodlingar ska ha ”mindre miljöpåverkan” jämfört med traditionell köttproduktion.

Det är inte lagligt att sälja insekter som livsmedel i Sverige, men det kan komma att ändras från och med nästa år. EU:s livsmedelsorgan EFSA håller på att se över ett antal ansökningar, och om de godkänns så kommer insekter att få säljas som mat.

— Vi ser att det med stor sannolikhet kommer att godkännas nästa år och förbereder branschen för det, menar Nils Österström, ordförande för organisationen Insektsföretagen.

För några dagar sedan presenterades ett annat okonventionellt förslag till nya matvanor för svenska folket i TV4 där beteendevetaren Magnus Söderlund i ett inslag om mässan ”Gastro summit – om framtidens mat” lade fram idéen om att äta människokött.

Enligt Söderlund ska kannibalism vara ett alternativ för att ”rädda klimatet”.

Källor:
Forskaren undersöker möjligheten att äta människokött: ”Finns många tabun”
Insektskorv kan säljas i matbutiker nästa år


  • Publicerad:
    2019-09-08 20:15