VETENSKAP. Enligt forskare på NASA är solen på väg in i en period med lägre strålning. Detta kan innebära att jorden står inför en längre köldperiod med svält, vulkanutbrott och andra problem som följd.

Med lägre solaktivitet kan jorden få lägre medeltemperatur. Foto: Piqsels (Public Domain).

Enligt forskare på NASA är solen på väg in i en period med lägre strålning vilket kan leda till en sänkning av jordens medeltemperatur med två grader under de kommande tjugo åren, skriver Samhällsnytt.

Solaktiviteten har varit låg i hundra dagar och med nästan inga solfläckar alls. Det ska enligt forskarna betyda att ett nytt ”Dalton-minimum” är på väg – vilket var en period mellan 1790 och 1830 som resulterade i en längre köldperiod och vulkanutbrott.

Forskarna har under två år i följd sett att solen haft rekordlågt antal solfläckar, vilket man ser som en indikation på att ett strålningsminimum är på gång och med det kraftigt fallande temperaturer.

Enligt Daily Star som skrivit om iakttagelserna så innebär det att ”vi kan anträda en av de djupaste perioderna av minskad solstrålning, vilket kan utlösa perioder av köld, svält och andra problem”.

Summit News skriver att det är en påminnelse om att människans möjligheter att påverka klimatet är mycket små jämfört med solen som är den i särklass starkast klimatpåverkande faktorn.


  • Publicerad:
    2020-05-16 10:15