KLIMATKRISEN. Elit inom teknologiföretag, politik och medievärlden deltog i ett avskilt klimatmöte. De reste dit miljöfarliga sportbilar, lyxbåtar och privata flygplan.

Privat jetflygplan. Bild: Shadman Samee (CC BY-SA 2.0)

Storföretaget Google anordnade ett klimatmöte i italienska Palermo kallat Google Camp. Mötet var höljt i visst dunkel och inte mycket har rapporterats från det. Bland annat var det förbjudet för deltagarna att använda sig av sociala medier under mötet, trots att några av de tyngsta deltagarna i normala fall prisar de sociala mediernas befriande och demokratiserande funktion.

Brittiska prins Harry påstås ha deltagit vid mötet och levererat ett passionerat tal, barfota. Han får nu utstå mycket kritik för sitt deltagande i det hårt miljöbelastande mötet.

Buckingham Palace har hittills vägrat att svara på om prins Harry flög till Palermo med ett privat jetflygplan, vilket anses vara skadligt för klimatet.

— Detta är något vi inte kommenterar, sade en talesperson för prins Harry till MailOnline.

Totalt beräknas 114 flygplan ha använts för att landa jetsettare i Palermo. De elitistiska deltagarna anklagas nu av många för hyckleri.

De som inte flög i privata flygplan körde i många fall dit i lyxbilar eller reste med privata lyxbåtar.

Andra celebriteter som närvarade var Kate Perry, Harry Styles, Bradley Cooper,Orlando Bloom och Diane Von Furstenberg.

Coldplays sångare Chris Martin sjöng på tillställningen.

Den svarta supermodellen Naomi Campbell höll ett tal som handlade om Sydafrikas tidigare president, den svarte Nelson Mandela. Vad han har med klimatarbetet att göra, har inte meddelats.

BBC:s ankare Andrew Neil påpekade det ironiska med mötet:

— Massor av kändisar och rika har kommit till Sicilien för att delta på en Googlekonferens. De kom i 114 privata jetflygplan och en flottilj av superyachter. Konferensen handlar om global uppvärmning, sade Neil.

En Twitteranvändare skrev:

Finns det något mer hycklande än en drös rikingar som flyger med sina privata jetplan tvärs över världen för att sitta på yachter och diskutera världens framtid?

Källa:
Backlash at barefoot Prince Harry and ’hypocrite Greenerati’: Eco-warrior elite who turned up at secret climate change Google camp in 114 private jets, helicopters and mega yachts are mocked for leaving their own carbon footprint


  • Publicerad:
    2019-08-04 15:00