EU-VALET Liberalerna vill att EU blir starkare och att ”liberala värderingar” ska tränga undan all nationalism bland medlemsländerna. Nu anklagar partiet SD för att vara ”anti-europeiskt” för att man inte håller med.

I det kommande EU-valet riskerar Liberalerna att åka ur EU-parlamentet, då man ligger kring 2 procent i opinionsmätningar. Partiet går till val på klassiska globalistfrågor som mer pengar och vapen till Ukraina, satsningar på klimatfrågor samt ett förbud av TikTok på grund av kopplingar till Kina.

Trots detta har Liberalerna enligt Aftonbladet svårt att mobilisera sina väljare. Anledningen är Tidösamarbetet, där Liberalernas position i regeringen hålls uppe tack vare stödet från SD.

Liberalernas troligtvis snart arbetslösa EU-parlamentariker Karin Karlsbro säger till Aftonbladet att det beror på att SD är ”anti-europeiska”. 

— Jag upplever en stor oro över högerpopulistiska partier. Jag upplever en stor oro över Sverigedemokraternas anti-europeiska politik, säger hon.

Enligt Karlsbro är det ”anti-europeiskt” att exempelvis motsätta sig att liberalismen tränger ut all nationalism i Europa, att bara förespråka en måttlig militant globalism eller att vara kritisk till ett överstatligt EU.

— Det här valet handlar om konflikten mellan liberala krafter, som omfamnar Europas samarbete, och de krafter till vänster och till höger, som vill riva ner EU, som vill ha ”Swexit”, talar om tak för Ukrainas stöd och använder sig av odemokratiska väljarmetoder, säger hon till Aftonbladet.

Hotas med uteslutning ur partigrupp

På tisdagen kom ytterligare ett tungt besked för Liberalerna. Det tidigare samarbetspartiet Centerpartiet har gått ut med vallöftet att verka för att Liberalerna utesluts ur den gemensamma EU-partigruppen ”Renew Europe” efter EU-valet om regeringssamarbetet med SD inte upphör.

— Om vi som liberaler inte ställer upp för liberala värden. Vilka ska då göra det? Tiden för tomma ord är över, sa C:s toppnamn i EU-parlamentet Emma Wiesner tidigare under dagen.

Bakgrunden är att den vänsterliberala partigruppen i maj skrev under en deklaration där man lovade att inte samarbeta eller bilda koalitioner ”med ytterhögern och radikala partier på några nivåer”.

— Jag ser inte att de uppfyller kraven i deklarationen som det ser ut i dag, säger Emma Wiesner.

Karin Karlsbro har besvarat utspelet på X där hon skriver att ”L har en stark ställning i gruppen” och att ”C får hitta andra utspel för att synas”.