LIBERALISM Liberalerna tänker inte rösta emot Richard Jomshof i justitieutskottet efter hans uppmärksammade utspel om islam. Men om Jomshof hade uttalat sig på samma sätt om judar hade samarbetet mellan L och SD varit över.

Liberalerna kommer inte att rösta mot Richard Jomshof (SD) när oppositionen utmanar honom om platsen som utskottets ordförande. Men nu säger L-profilen Carl B Hamilton att det finns en gräns där samarbetet med SD tar slut för partiet.

— Det är en monumental ansvarslöshet att kalla Muhammed för massmördare, vad ska de göra nästa gång, är det judarna som då ska anklagas för någonting? kommenterade Hamilton i en intervju med TV4.

-– Jag tror att gränsen går om de skulle börja uttala sig på samma sätt om judar, och det är inte omöjligt.

Utspelet har också fått kritik på X (tidigare Twitter) från både Miljöpartiet och Judiska Ungdomsförbundet i Sverige.

I en ledare på liberala och judiskägda DN skriver Susanne Nyström att utspelet är ett bevis på hur Liberalerna håller på att ”förlora sin själ på Tidöavtalets altare”. Hon hävdar också att gränsen för vad regeringspartierna accepterar hos SD hela tiden förskjuts:

Gränsen går uppenbarligen inte vid att koppla ihop Pride med pedofili (Björn Söder). Inte heller vid Richard Jomshofs föraktfulla skrivelse om islam. Om han däremot hade sagt samma sak om judar, där ”går absoluta gränsen”, enligt riksdagsledamoten Carl B Hamilton (L). Ett uttalande som ger dem som vill framställa Sverige som ett islamofobt land rejält med vatten på sin kvarn.