Hela tiden kommer nya rapporter om hur illa ställt det är med vår miljö. Vi ser hur oljeutsläpp förstör haven, hur gifter sprutas ut från fabriker runt om i världen och hur hälsovådliga ämnen dumpas härs och tvärs, som naturen i sin tur inte klarar av att bryta ned. Men det är inte bara djurlivet, naturen och miljön som förstörs. Våra kroppar är också fulla av gifter och påverkar vår hälsa.

Svenska forskare vid Örebros och Uppsalas Universitet tror att de hittat ett samband mellan miljögifter och åderförkalkning. Det har tidigare slagits fast att organiska miljögifter så som dioxiner, PCB och bekämpningsmedel kan öka risken för hjärt- och kärlsjukdomar. Nu har man även sett att dessa ämnen kan orsaka åderförkalkning. När man mätte halterna av miljögifter i blodet hos 1000 Uppsalabor i 70-årsåldern upptäckte man att oroväckande många hade PCB-liknande ämnen i blodomloppet. Detta kan vara en av orsakerna till att fler och fler drabbas av hjärtinfarkter och stroke. Forskningsresultaten presenterades nyligen i tidskriften Environmental Health Perspective.

Nyligen slogs det larm om hur miljögiftigt dammet i våra hem är. Där har forskare vid Naturskyddsföreningen funnit att speciellt barns könshormoner rubbas och att deras fortplantningsförmåga sjunker drastiskt. Något som kan komma att ge skrämmande konsekvenser för de yngre generationerna.

David Gunnarsson, sakkunnig i kemikaliefrågor på Naturskyddsföreningen skriver på deras hemsida att ”resultaten visar tydligt att den sammanlagda exponeringen för hormonstörande ämnen måste minska”. Han påminner också om att ”inte ens när vi sover är vi förskonade från miljögifter”.

Det otäcka med dessa miljögifter är att de ansamlas i våra kroppar under mycket lång tid då de är nästintill omöjliga för kroppen att bryta ned. Detta är en av orsakerna till att äldre människor har så höga halter av dessa gifter i sitt blodomlopp. Många av de ämnen som återfinns i mat, djur, människor och damm har varit förbjudna i åratal. Men det finns fortfarande kvar i alla levande organismer och kan på så vis orsaka skador.


  • Publicerad:
    2011-10-27 00:00