KORANBRÄNNING Rättsprocesserna från upploppet efter Rasmus Paludans koranbränning i Malmö den 16 april 2022 tar nu en ny vändning, då ytterligare sex personer åtalas för grovt sabotage mot blåljusverksamhet.

De sex åtalade, som varierar i ålder från 20 till 32 år, anklagas för att allvarligt ha försvårat eller förhindrat brottsbekämpande och utryckningsverksamhet i samband med upploppet. Samtliga förnekar brott och hävdar sin oskuld. Två av de åtalade står även inför anklagelser om våld mot tjänsteman.

Upploppet bröt ut efter att kontrajihadisten Rasmus Paludan hade bränt en koran i utkanten av Malmö, vilket ledde till kravaller i staden. De nu åtalade personerna misstänks för att ha deltagit i aktiviteter som avsevärt påverkade möjligheterna för polis och räddningstjänst att utföra sina uppgifter under tumultet.

Förutom händelserna kring koranbränningen i Malmö åtalas även fem personer för grovt sabotage mot blåljusverksamhet i samband med oroligheterna i stadsdelen Rosengård. Dessa händelser inträffade under de följande dygnen efter det initiala upploppet och indikerar en eskalering av spänningarna i staden.