USA Ett ”sluttande tak” gjorde att Secret Service inte säkrade taket som Thomas Crooks sköt mot Trump från. Detta trots att man hade prickskyttar på andra sluttande tak i området.

Efter mordförsöket mot Donald Trump har skarp kritik riktats mot Secret Service, som har ansvar för expresidentens säkerhet. Anledningen är att man uppenbarligen misslyckades med att säkra området när Trump höll sitt kampanjmöte i Butler, Pennsylvania, i lördags.

Nu har Secret Service-chefen Kimberly Cheatle förklarat varför man inte säkrade taket som skytten Thomas Crooks hade en klar siktlinje att skjuta mot Trump från, bara drygt hundra meter från scenen där expresidenten talade.

— Den byggnaden i synnerhet har ett sluttande tak på sin högsta punkt. Och så, du vet, det finns en säkerhetsfaktor att överväga där, som gör att vi inte vill placera någon uppe på ett sluttande tak. Och så, du vet, beslutet togs att säkra byggnaden inifrån, sa Cheatle under en intervju med ABC News på tisdagen.

Kimberly Cheatle

Det är polisen i Butler som avslöjat att ett sniper-team befann sig i byggnaden samt att en polisman klättrade upp på taket med vände om när Crooks riktade sitt vapen mot honom. Butler-polisen har dock samtidigt hävdat att Pennsylvanias delstatspolis var ansvariga för att säkra byggnaden, medan delstatspolisen skyller på Secret Service.

Uttalandet från Cheatle har bara lett till att kritiken mot henne och Secret Service blivit ännu hårdare. Speciellt med tanke på att man hade placerat prickskyttar på andra tak i området som uppenbarligen sluttade.

Under intervjun med ABC News medgav Cheatle att mordförsöket var ”oacceptabelt” och bedyrade att något liknande inte kommer att kunna hända igen. Hon har dock inga planer på att avgå.