POLITISKT KORREKTHET Växtnamnen anses förolämpa svarta människor. De drivande är ”mycket nöjda med den permanenta utrotningen av rasbeskrivningar”.

Just nu pågår International Botanical Congress i Madrid. Där diskuteras nya namn på fler än 300 växtarter. Anledningen är att de nuvarande vetenskapliga namnen anses vara kränkande och rasistiska.

Kongressen startade på söndagen och hålls var sjätte år. Där träffas botaniker för att ändra namn och koder på växtarter. Inför årets sammankomst har omkring 100 botaniker röstat för att över 300 växtarter ska få nya namn. Exempel på ändringar är att alla växt-, svamp- och algnamn som innehåller ordet ”caffra” ska bytas ut mot ”affra”. Detta för att ”caffra” anses vara en förolämpning mot svarta människor, medan ”affra” bättre beskriver deras afrikanska ursprung.

De som först uppmärksammade att ”caffra” är så pass problematiskt att det borde tas bort är växttaxonomerna Gideon Smith och Estrela Figueiredo från Nelson Mandela University i Sydafrika.

– Vi är mycket nöjda med den permanenta utrotningen av rasbeskrivningar från den botaniska nomenklaturen, säger Smith till Observer, enligt The Guardian och fortsätter:

– Det känns mycket bra att mer än 60 procent av våra internationella kollegor står bakom förslaget.

Ett beslut har tagits om att skapa en särskild kommitté som ska få bestämma namn till nyupptäckta växter, svampar och alger. Dessa namnges vanligtvis av den som först beskriver dem inom den vetenskapliga litteraturen. Men den nya kommittén kan nu åsidosätta detta om namnen anses vara nedsättande mot en grupp eller ras.

Många forskare arbetar för liknande ändringar i namngivning av växter och djur. Namn som har varit på tapeten tidigare är bland annat skalbaggen Anophthalmus hitleri och fjärilen Hypopta mussolinii.