EKONOMI Idag presenterade regeringen budgetpropositionen för 2025. Finansminister Elisabeth Svantesson höll presskonferens.

Det var en positiv Elisabeth Svantesson (M) som klev upp på scenen för att möta journalisterna. Hon pratade om den historiska närtiden om lågkonjunkturer, bland annat Covid-19-pandemin, men hon såg även en ljusning på ekonomin i slutet på året.

Finansministern presenterade reformer för 60 miljarder kronor, bland annat sänkt biståndsram – Man följer upp enprocentsmålet och möter FN:s biståndsram vid 07 istället.

Sparande i på ISK-konton kommer bli skattefritt upp till 150 000 2025 och upp till 300 000 2026.

Tilläggsbidraget för barnfamiljers bostadsbidrag kommer behållas, något som infördes av Socialdemokraterna när lågkonjunkturen slog som mest mot samhället.

Man satsar även mer på forskningsområdet, bland annat inom teknisk innovation (40 miljarder 2028).

Försvaret får även det en tillskjutning och anslaget till Försvarsmakten kommer att fördubblas till 2027 och hamnar på

Finansministern passade på att ge en gliring till Socialdemokraterna när hon presenterade budgeten för polisen och rättsväsendet och tog som exempel att man kan sitta på call center i Marbella för att lura människor på pengar.

Med de reformer man presenterar idag når man överskottsmålet, den regel man satt upp för att staten alltid ska ha ett överskott av pengar, det vill säga att staten ska ha större inkomster än utgifter.

I ett pressmeddelande från Regeringen listar man flera punkter som förändras i budgeten:

  • Stärka hushållens köpkraft: Inflationen har minskat, men hushållens köpkraft kommer ta år att återställa. Regeringen föreslår fortsatta skattesänkningar på arbete, pension, sparande och företagande för att underlätta för svenska hushåll. Skattetrycket beräknas vara det lägsta sedan 1980.
  • Återupprätta arbetslinjen: Regeringen vill genom förstärkta jobbskatteavdrag och satsningar på utbildning hjälpa fler att ta sig från bidrag till arbete. Investeringar i vuxenutbildning och språkträning för utrikes födda föräldrar är centrala delar i att skapa bättre förutsättningar för sysselsättning.
  • Öka tillväxten: Regeringens tillväxtagenda innefattar stora investeringar i forskning, infrastruktur och elförsörjning. Målet är att dessa satsningar ska bidra både till ekonomisk tillväxt och klimatomställningen. Riktade satsningar för att lösa kompetensbristen inom näringslivet planeras också.
  • Säkerhet och trygghet: Med ett osäkert omvärldsläge och ökande samhällsproblem, inklusive organiserad brottslighet, fortsätter regeringen att satsa på försvar och rättsväsende. Budgeten innehåller ökade medel för Polismyndigheten, Kriminalvården och det brottsförebyggande arbetet, samt en förstärkning av försvaret i linje med Försvarsberedningens förslag.

I det stora hela presenterades inga större nyheter, utan mycket har diskuterats sedan innan och basunerats ut i media den senaste tiden.