MELLANÖSTERN Under nattens eskalering av den attack som Israels överbefälhavare motiverat med ”förnedring” och ”markinvasions-förberedelse” uppges nu den högste Hizbollah-ledaren ha fallit.

Israel har under natten genomfört upprepade flyganfall mot bostadshus i södra Beirut i en attack som beskriven som ”utan motstycke”, och där räddningspersonal rapporterar om fler barnlik än någonsin tidigare bland de spillror som genomsökts.

Efter att ha avfärdat alla uppmaningar om vapenvila med Hizbollah, attackerar israelisk militär sedan början av veckan den libanesiska huvudstaden Beirut i vågor från luften. Under natten intensifierades detta israeliska bombangrepp, som hittills uppges ha bragt över 700 personer om livet.

I onsdags skildrade Israels överbefälhavare Herzi Halevi i ett uttalande motiven till de israeliska luftangreppen mot Libanon i termer av ”förberedelser för markattack” samt ”fortsatt förnedring av Hizbollah”.

Den palestinske premiärministern Mohammad Mustafa beskrev på fredagen i sitt tal till FN:s säkerhetsråd Israel som ”en skurkstat” som ensam är – och därför också måste hållas ansvarig för – ”de brott som begås i Gaza, den ockuperade Västbanken och mot det libanesiska folket”. Minst 41 534 människor har dödats och 96 092 skadats i landets krig mot Gaza – att jämföra med de 1 139 dödade under Hamas attack mot I Israel den 7 oktober.

Uppgifter: Hizbollah-ledaren bland de fallna

Den israeliska militären uppger enligt France 24 nu att vid sidan av befälhavaren för Hizbollahs missilenhet i södra Libanon Muhammad Ali Ismail, och hans ställföreträdare Hussein Ahmad Ismail dödades under fredagskvällens flyganfall även den högste ledaren för Hizbollah Hassan Nasrallah.