Dagens datum 28 september: Den här dagen år 1962 stormade American Nazi Party(ANP)-medlemmen Roy James upp på ett talarpodie inför hundratals negrer i Birmingham, Alabama för att ge den svarte medborgarrättsledaren och pastorn Martin Luther King Jr på käften.

Roy James

Roy James var en dedikerad aktivist i George Lincoln Rockwells American Nazi Party. Han hade graden löjtnant i partiet och var dessutom Rockwells personlige livvakt.

Den 28 september 1962 befann sig Roy James i staden Birmingham. Han var ute på partiärende och skulle egentligen bara mellanlanda i staden. Då han hade ett par timmar över och hörde att Martin Luther King Jr, eller Martin Luther Coon som han kallades inom ANP, skulle hålla ett anförande valde han att ta sig dit för att lyssna.

James ställde sig ensam ganska långt bak publiken. Han stack ut ur mängden bland de ca femhundra åhörarna, dels då han var en av mycket få vita i publiken och dels då han var klädd i en rock och vanlig vit t-shirt när resten av publiken hade klätt upp sig i sina finaste kostymer och klänningar inför tillställningen.

Martin Luther King kom i sitt anförande in på musikern Sammy Davies Jr. Denne man var en rasblandad judekonvertit som skapat rabalder i USA genom att vägra uppträda på rassegregerade scener och genom att gifta sig med en vit svensk skådespelerska i en tid då rasblandade äktenskap var förbjudet i majoriteten av Amerikas stater. King valde att lyfta upp Sammy Davies Jr som ett föredöme och som en äkta amerikan.

Denna del av talet fick det att svartna för ögonen på Roy James som på ett ögonblick stormade förbi alla åhörare, upp på scenen och slog Martin Luther King rakt i ansiktet. Ytterligare ett par slag landade i huvudet och magen innan pastorn knockad föll baklänges.

Publiken skrek i högan sky och rörde sig mot James. Han slängde av sig sin rock och skrek mot dem: ”Kom igen då. Jag tar er allihopa!” Detta fick mobben att stanna upp och några präster lyckades sedan lugna ner folkmassan innan det blev något mer slagsmål.

Polis kom till platsen och grep Roy James. Han erkände brott och blev genom en expressrättegång dömd till trettio dagars fängelse och tjugofem dollar i böter. I fängelset blev James behandlad som en hjälte av både vita fångar och vakter som gav honom godis och cigaretter. Då han inte själv rökte gav han bort cigaretterna till andra vita fångar.

När straffet var avtjänat dekorerades Roy James av sin ledare George Lincoln Rockwell med ”Order of Adolf Hitler Silver Medal” för sina bedrifter. Detta trots att James faktiskt brutit mot medlemsreglerna genom att begå en olaglig handling. En intervju publicerades också med James i tidningen ”The Rockwell Reports” novembernummer samma år.

rockwell-report-feb1967

Förutom att ovanstående text till stor del är baserad på den intervjun kommer här utdrag av intervjun översatt till svenska:

Hur kändes det att slå Martin Luther King?
Även om det var ett resultat av att jag tappade humöret så kändes det mentalt som att jag slog mot allt som var ont och avskyvärt. Fysiskt kändes det som att slå näven genom skalet på en pumpa.

Hur reagerade han på det? Hur var hans ansiktsuttryck?
Det var rent skräckslaget. Det var som om han visste att sanningens ögonblick hade anlänt och att han nu skulle få betala för allt sitt rasblandande och kommunistiska svammel.

Sa han något?
Det fanns det inte tid till. Hans vita ögon spärrades upp och hans läppar verkade forma ordet ”NEJ!”, men innan han fick ut ett ljud träffade min knytnäve hans ansikte.

Vad tänkte du då när du slog det där första slaget?
Att jag skipade rättvisa gentemot en avskyvärd kommunistisk rasblandand neger till uppviglare.

Såg du King igen efter misshandeln var över?
Ja. Journalister ville ta en bild på mig och honom när vi stod bredvid varandra och pratade, men jag varnade King att han skulle hålla sig borta från mig.

Vad gjorde King då?
Han höll sig borta från mig.

Artikeln publicerades ursprungligen 2013-09-28.


  • Publicerad:
    2017-09-28 00:31