INVANDRING Regeringen inför skärpta krav för att erhålla svenskt medborgarskap och betonar ”medborgarskapets betydelse för integration”. De nya reglerna innebär bland annat hårdare kontroller för unga brottslingar och möjligheten att återkalla medborgarskap vid allvarlig brottslighet.

Regeringen anser att det har varit för lätt att bli svensk medborgare och att kraven nu måste skärpas. Statsminister Ulf Kristersson och migrationsminister Johan Forssell skriver i en debattartikel i Aftonbladet att medborgarskapet representerar både rättigheter och skyldigheter samt en strävan att omfatta fundamentala värderingar som ”demokrati och respekt för mänskliga rättigheter”.

Som exempel nämner de ett fall där en 16-åring, som misstänktes för mord, erhöll svenskt medborgarskap medan han var anhållen i sin frånvaro. Regeringen har infört en ny lag som innebär att personer som är misstänkta eller dömda för viss brottslighet, eller som utgör ett hot mot Sveriges säkerhet, inte längre kan erhålla medborgarskap genom förenklat förfarande.

Utöver detta inför regeringen fler krav för att bli medborgare i Sverige, inklusive språkkunskaper, ”förståelse för demokratiska värderingar”, samt krav på egen försörjning. Tiden som man måste ha bott i landet för att bli medborgare förlängs från fem till minst åtta år.

Regeringen planerar även att införa möjligheten att återkalla medborgarskap för personer med dubbla medborgarskap som begått allvarliga brott, eller som erhållit sitt medborgarskap genom bedrägeri.