FRANKRIKE Beirut ska inte få bli ett nytt Gaza fastslår den franske presidenten i en intervju och uppmanar länder att upphöra med vapenexport till Israel. Den israeliske premiärministern menar att omvärlden borde skämmas och att man kommer vinna med eller utan dess hjälp.

I en intervju med fransk media igår uttrycker den folkligt impopuläre franske presidenten Emmanuel Macron att världen bör upphöra med vapenleveranser till Israel. En orsak bakom detta synsätt är att presidenten ansert att den sionistiska ockupationsmakten inte bör uppmuntras i sin terrorkampanj på Gazaremsan:

— Jag tycker att dagens högsta prioritet är att hitta tillbaka till en politisk lösning och att vapen som används i Gaza ska stoppas. Frankrike levererar inte sådana vapen, säger Macron.

Vidare menar han att med bakgrund av konflikten mellan Israel, Hizbollah att Libanons huvudstad Beirut, inte får ”bli ett nytt Gaza” och att det libanesiska folket ”inte kan offras”.

Judiskt gnäll

Den israeliske premiärministern Benjamin Netanyahu uttryckte missnöjer över den franske presidentens utspel.

— De borde skämmas, sa Netanyahu om Macron och andra västledare som har efterlyst ett vapenembargo mot Israel, dundrade den judiska statens ledare.

Vidare uttryckte han visshet om att Israel kommer segra med eller utan västländers hjälp samt att alla ”civiliserade länder” borde stöda judestatens kamp mot ”barbariska krafter under Irans ledning”.

I skrivande stund har nästan 42 000 palestinier – den övervägande majoriteten barn, kvinnor och civila – dödats i de israeliska terrorbombningarna. Amerikanska skattebetalare har enligt The Washington Post investerat drygt 311 miljarder kronor på per år i form av militär hjälp i det sionistiska projektet.