UKRAINA Lesya Hasydzhak, tillförordnad chef för Holodomor-museet, förbereder en stämningsansökan efter att ha fått kommentarer för sin fetma. Med stöd av jurister planerar hon att driva fallet till domstol.

Tillförordnade generaldirektören för Nationella museet över Holodomor, doktor Lesya Hasydzhak, förbereder en stämningsansökan på grund av kränkning av hennes ”heder och värdighet”. Detta meddelade Hasydzhak i en intervju med Radio Svoboda, där hon för första gången kommenterade ”trakasserierna” hon utsatts för på sociala medier.

Den tillfälliga museichefen har nyligen blivit måltavla kommentarer som kritiserat hennes övervikt, något som hon nu väljer att ta till juridiska åtgärder mot. Tillsammans med sitt juridiska team arbetar hon för närvarande med att färdigställa det officiella uttalandet. I en intervju i programmet ”Svoboda Morgon” uttryckte tjockisen sin beslutsamhet att driva fallet till domstol.

– Jag förbereder ett officiellt uttalande. En stämning kommer definitivt att lämnas in. Det handlar inte bara om mig. Jag tog detta hat lugnt. Det är en väldigt löjlig historia, men samtidigt sorglig. Jag kommer principfast att gå till domstol, för jag förstår att sådana historier inträffar varje dag. Många kvinnor i Ukraina utsätts för hat, inte bara på grund av sitt utseende, utan för att de är kvinnor på ledande positioner, sade Hasydzhak.

"Nuvarande årtusendet"

Hasydzhak menar att detta rättsfall är av större betydelse än hennes personliga upplevelse. Hon ser det som ett tillfälle att belysa ett utbrett problem med ”kvinnofientlighet” och ”trakasserier”, något hon hoppas ska leda till förändring.

– Jag anser att detta måste bli ett lärorikt fall, så att det aldrig upprepas igen. Vi lever på 2000-talet. Många specialister på olika nivåer gör stora ansträngningar för att förändra vårt samhälle lite. För att vi ska sluta uppfatta olikhet som något dåligt, fel eller obekvämt. Det visar sig att det finns mycket kvar att göra, tillade Hasydzhak.

Hon reflekterade också över samhällets behandling av människor som skiljer sig från de normer som förväntas, och sedan klumpar hon in frontveteraner som fått allvarliga skador med dessa.

– Vi har ett krig. Från kriget återvänder försvarare, både män och kvinnor, utan armar och ben. Kommer dessa människor sedan att utsättas för hat? Bara för att de inte är ’vackra’?

Trakasserierna mot Lesya Hasydzhak började nyligen på sociala medier, där en jurist, Klym Bratkivsky, på Facebook ifrågasatte hennes förmåga att leda Holodomor-museet på grund av hennes ”olämpliga” utseende. Hans inlägg raderades snabbt men skärmdumpar ska finnas kvar. I dessa ska han ha sagt ungefär att ”museumet bör ledas av någon som faktiskt varit hungrig”.