USA I protest mot hur han själv tvingats rapportera om konflikten i Gaza tände en amerikansk journalist eld på sig själv i närheten av Vita huset. Polisen lyckades dock släcka branden innan journalisten skadades allvarligt.

Det var på lördagen som journalisten Samuel Mena på den amerikanska tv-kanalen CBS News tände eld på sig själv i närheten av Vita huset i Washington DC. Incidenten skedde i samband med en propalestinsk demonstration som Mena deltog i.

Enligt CBS Arizona-kanal KTVK/KPHO, där Mena arbetade, var journalisten inte på plats i tjänsten. Mediejätten har dock meddelat att Mena kommer avskedas för att ha brutit mot kanalens policy om ”objektivitet och neutralitet”.

I ett blogginlägg som Mena skrivit inför incidenten framgår det att han är missnöjd med att tvingas sprida det han beskriver som desinformation om konflikten i Gaza. Detta då merparten av offren inte tillhör Hamas utan är oskyldiga civila.

”Hur många palestinier som mördats har jag tillåtit att stämplas som Hamas? Hur många män, kvinnor och barn har träffats av en missil som godkänts av amerikansk media?”, skriver Mena i inlägget.

I samband med att journalisten tände eld på sin vänstra arm ropade han att ”vi sprider desinformation” samt ”jag är journalist och jag sa att det var okej!”.

Polis kunde snabbt släcka elden innan Mena skadades allvarligt. I efterhand har polisen meddelat att man tog Mena till ett sjukhus där han fick vård för lättare brännskador.