POLITIK Sossetoppen Urban Ahlin har nu avslöjats med att plocka ut den statliga inkomstgarantin för politiker på 41 000 i månaden. Samtidigt är han Sveriges ambassadör i USA med en lön på 107 000 i månaden.

Det är Aftonbladet som avslöjar att sossetoppen Urban Ahlin, numera Sveriges ambassadör i USA, plockar ut den statliga inkomstgarantin samtidigt som han har sin ambassadörslön.

Ahlin har ett arvode på 107 000 plus gratis bostad och flygresor hem till Sverige, trots detta tar han ut den statliga inkomstgarantin, ”politikerpensionen”, på 41 000 per månad.

När Aftonbladet konfronterar Ahlin angående sin dubbelersättning påstår han att han bara följer regelverket som satts upp av riksdagen.

Ingen av de andra politikerna som också arbetar som ambassadörer har valt att ta ut inkomstgarantin.

Någon som inte håller med Ahlin är Socialdemokraternas före detta partiledare, tillika Sveriges ambassadör i Sydafrika, Håkan Juholt.

Juholt gjorde sig känd under sin tid som partiledare att vilja avsätta ”Stockholmsklägget”, det vill säga den politiska eliten, som han menade hade infekterat partiet.

– Att ta ut ersättning trots att jag har ett nytt uppdrag och arbete, har aldrig varit aktuellt för mig, säger Juholt till Aftonbladet.

Juholt försvarar dock ersättningen, då han menar på att en politiker måste kunna vara kontroversiell och samtidigt inte behöva riskera stå utan inkomst, men att det bör ses över hur länge man ska ha rätt till det.