SVENSKA KYRKAN I helgen hålls den digitala konferensen Transblessing för fjärde året i rad. Samtidigt undrar många om det är lämpligt eller ens kristet att normalisera transrörelsen.

Den här helgen anordnar Svenska kyrkan den internationella digitala konferensen ”Transblessing” för fjärde året i rad. Den riktar sig till kristna som är under 30 år och som identifierar sig som trans, icke-binära och könsöverskridande.

Det är främst Västerås stift som organiserar arrangemanget tillsammans med Studieförbundet Sensus Identitet, Svenska kyrkans unga och riksförbundet EKHO – den kristna regnbågsrörelsen.

– Det är så viktigt för oss att träffas och att känna att här finns ingen motsättning mellan att vara kristen och trans, säger projektledaren Oliver Jähnke till Kyrkans Tidning.

Flera personer ska hålla föredrag och en av dem är Tilly Hilariusson. Han studerar till präst och skriver en magisteruppsats där han ”problematiserar diskursen runt att använda manliga pronomen för Gud inom feministisk teologi utifrån queerteologi, -teori och -erfarenhet”.

En annan talare är pastor Alexya Salvador och han kommer från Brasilien. Han var den första transan som adopterade barn i sitt land. Av de tre barnen, som alla är biologiska pojkar, blev två stycken senare också förvirrade kring vilket kön de trodde sig ha.

Svenska kyrkan har varit väldigt tydliga med sitt stöd för homolobbyn och att det inte finns någon plats i gemenskapen för de som är kritiska till den eller någon annan av de vänsteråsikter som de förespråkar. Samtidigt så minskar förtroendet för dem och allt fler väljer att avsluta sitt medlemskap.

En förälder, vars barn hjärntvättats av den sektliknande transrörelsen, undrade inför konferensen 2022 om detta verkligen är något som kyrkan borde hålla på med.