SKOLAN En undersökning från SVT visar att 24 procent av barnen i mellanstadiet har svårt att koncentrera sig under lektionerna varje dag och hela 69 procent upplever det varje vecka. Fackförbundet Sveriges Lärare skyller på neddragningarna.

I en ny undersökning utförd av SVT så fick mer än 700 mellanstadielever frågan om det hade svårt att koncentrera sig på på lektionerna på grund av stök. 69 procent svarade att det är svårt att koncentrera sig varje vecka och 24 procent hade svårt att göra det varje dag.

— I går var det pratigt och några som bråkade och skrek fula ord till varandra. De säger fuck you och käften till varandra, så läraren fick ryta till några gånger, berättar en fjärdeklassare.

Anna Olskog är förbundsordförande för Sveriges lärare och hon pekar på neddragningarna inom skolan som den främsta orsaken, men även att lärarutbildningen brister när det gäller konflikthantering. Det är inte lärarens fel utan systemets.

— Man får vad man betalar för. När man hela tiden slimmar organisationen från alla håll och kanter så får man till sist en ensam lärare kvar med en stor grupp elever. Då blir det inte lätt att räcka till, säger hon.

Skolminister Johan Pehrsons (L) kommentar var att det är barnen själva som har ansvaret för stöket förutom om det gäller yngre barn då föräldrarna har ett stort medansvar.