EUROPA Polens premiärminister fick på torsdagens toppmöte sina kollegor att erkänna ett medlemslands rätt att upphäva asylrättigheter och tillförde begreppet ”orkestrerade migrationsströmmar” till unionens vokabulär.

Nordfront skrev i måndags om tillkännagivandet av Polens premiärminister Donald Tusk om ett generellt men temporärt polskt indragande av asylrätten för migranter från Ryssland och Vitryssland. Åtgärden motiveras enligt Tusk av Rysslands försök att bedriva migrationskrigsföring genom att driva horder av skenasylanter till Europa i syfte att destabilisera länderna där.

"Det jag ville uppnå har jag uppnått"

EU-ländernas 27 ledare ställde sig på torsdagens toppmöte i Bryssel bakom Polens premiärminister Donald Tusks beslut om ett generellt men tillfälligt asylstopp för migranter från Ryssland eller Vitryssland, och anklagade i sammanhanget likt Tusk Moskva för att med migrantströmmar som vapen försöka för att destabilisera Europa. I ett gemensamt uttalande förklarar man:

Varken Ryssland, Vitryssland eller något annat land kan tillåtas att missbruka våra värderingar, inklusive rätten till asyl - eller att på något annat sätt undergräva våra demokratier.

Uttalandet är givetvis en vinst för Tusk, som alltså förra veckan tillkännagav Polens avsikt att tillfälligt upphäva asylrättigheterna för migranter på väg till hans land via dess gräns till Vitryssland.

Ny retorik för EU: ”Orkestrerade migrantströmmar”

Tillströmningen, förklarade den polske premiärministern i sitt mötesanförande med en retorik sällan brukad i EU-sammanhang, ”orkestreras av Ryssland som en del av en hybridkrigförings-taktik ämnad att destabilisera Polen”.

— Exceptionella situationer kräver lämpliga åtgärder”, fortsatte uttalandet.

Tusk intention inför sammankomsten var, förklarar han, att förmå EU att erkänna ett medlemslands principiella rätt att med säkerhetsskäl som motivering upphäva asylrättigheter – och han lyckades.

— Jag har precis kommit från ett möte med alla de viktigaste ledarna och det jag ville uppnå har jag uppnått”, sa Tusk till journalister.

I mötesdeltagarnas gemensamma uttalande ställs krav på ”fast beslutsamhet på alla nivåer för att underlätta, öka och påskynda återvändande från Europeiska unionen, med hjälp av all relevant EU-politik , instrument och verktyg, inklusive diplomati, utveckling, handel och visum.

Glöm pakten!

Det faktum att mötets slutdokument inte med ett ord omnämner EU:s så kallade migrations- och asylpakt, som färdigställdes tidigare i år, och som mött stark kritik från ett antal länder, inklusive Polen – måste ses som ytterligare en seger för Tusk, som under mötet så fort pakten påtalades, förklarade den vara irrelevant i sammanhanget.

EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen tillfrågades efter mötet om kommissionens syn på under vilka omständigheter ”asylrättigheter” kan upphävas.

— Du måste vara väldigt tydlig med att du har en statlig aktör som utsätter ditt land för en hybridattack, svarade hon.