USA Om Kamala Harris vinner presidentvalet kommer hela USA att bli som Detroit, lovade den kvinnliga rapparen Lizzo under Harris kampanjmöte i staden. När Trump besökte Detroit förra veckan sa han nästan ordagrant samma sak.

Under söndagen talade den afrikanska rapparen Melissa Viviane Jefferson, mer känd som ”Lizzo”, under presidentkandidaten Kamala Harris kampanjmöte i Detroit. Lizzo, som själv är född och uppvuxen i Detroit, hyllade i talet hemstaden och lovade att hela USA kommer att förvandlas till Detroit om Harris vinner.

— Jag är så stolt över att vara från den här staden. Ni vet, de säger att om Kamala vinner som kommer hela landet att bli som Detroit!, dundrade Lizzo under sitt tal.

Detroit var en gång i tiden den amerikanska bilindustrins hemstad och ansågs vara världens rikaste stad på 1950-talet. Då hade Detriot 1,8 miljoner invånare, som till 84 procent var vita. Men i takt med oljekriser, globalisering och avindustrialisering kom staden snabbt att se en av historiens mest omfattande exempel på vit flykt och den vita befolkningen har sedan 50-talet minskat med hela 95 procent.

Idag har Detroit en befolkning på 640 000 människor, varav hela 77 procent är svarta. De vita utgör idag endast 11 procent av stadens invånare. En tredjedel invånarna lever dessutom under fattigdomsgränsen och Detriot har den näst högsta brottsstatistiken i hela USA, enligt en rapport från FBI.

Trump enig med Lizzo

Av dessa anledningar har även Kamala Harris motkandidat Donald Trump sagt att hela USA kommer att bli som Detroit ifall Harris vinner. Varningen skedde när Trump höll ett tal vid Detroit Economic Club, där expresidenten jämförde staden med ett u-land.

— Hela vårt land kommer att sluta som Detroit om hon blir er president. Ni kommer att ha en hel röra att ta hand om, sa Trump.

Delstaten Michigan, där Detroit är största staden, räknas som en så kallad svängstat som är viktig att vinna för att ta hem hela presidentvalet. 2016 vann Donald Trump med en mycket liten marginal (knappt 11 000 röster) delstatens 16 elektorsröster, vilket var en överraskning och en betydande faktor i hans seger. År 2020 återgick Michigan till att stödja Demokraternas kandidat, Joe Biden, som också vann med en relativt liten marginal.