STORBRITANNIEN Peter Lynch, 61, dömdes till över två års fängelse för våldsamt upplopp i augusti för att han skrek påstått rasistiska saker åt polisen. I helgen avled han plötsligt i fängelset.

Peter Lynch, 61, var en av många demonstranter som fängslades i Storbritannien under protesterna efter att en afrikansk tonåring huggit ihjäl tre små flickor. Den fjärde augusti samlades han tillsammans med många andra utanför ett hotell i Rotherham där flera hundra ”flyktingar” inhysts.

Staden Rotherham har blivit synonym med de pakistanska våldtäktsligor som förgrep sig på tusentals brittiska flickor samtidigt som polisen aktivt motarbetade alla försök att få stopp på övergreppen. Detta då de var rädda att ses som rasister.

Under demonstrationen bar Lynch på en skylt där det stod att bland annat polisen, politikerna, media och miljöverket var korrupta. Han var inte våldsam även om flera andra var det, men han skrek åt polisen att de var ”avskum” som ”försvarar de som våldtar och mördar våra barn”. På grund av detta stämplades han som en rasistisk konspirationsteoretiker i media och av domstolen.

Domaren Jeremy Rickardson sa i sitt domslut att även om Lynch protest inte varit olaglig i sig så hade hans ”inflammatoriska retorik” gått över gränsen för vad som var rimligt. Då försvaret framhållit att han var en vanlig familjefar, med fyra barn och tre barnbarn, kände sig domaren nödgad att kalla Lynch ”ett skamligt exempel på en farförälder”.

Han dömdes den 22 augusti till två år och åtta månader i fängelse för våldsamt upplopp. Detta trots att han var multisjuk och bland annat led av kärlkramp, sköldkörtelsjukdom och diabetes samt hade haft en hjärtinfarkt tidigare.

I lördags, den 19 oktober, avled Peter Lynch i Moorlands fängelse som ligger nära Doncaster. Enligt Daily Mails källor ska han ha tagit sitt liv, men det har inte bekräftats officiellt än. Kriminalvården ska genomföra en fristående undersökning angående hans död.