TYSKLAND De högerpopulistiska partierna i Europa har oftast varit totala sionister i sin ideologi och policy. Nu verkar det som att Alternativ för Tyskland tänker bryta med linjen efter att partiledaren uppmanade ett slut på den ”exklusiva solidaritet” Tyskland uppvisat mot judestaten.

I ett tal i den tyska förbundsdagen uttryckte Alternativ för Tysklands (AfD) partiledare Tino Chrupalla att landets totala underkastelse till judestaten bör få ett slut. Han menar att Tyskland bör sluta exportera vapen till Israel och att den tyska policyn av ”exklusiv solidaritet” med ”landet” måste upphöra.

Chrupallas utspel är betydelsefullt då det är ett av få europeiska högerpopulistiska partier som tar avstånd från Israel och dess pågående folkmord samt etnisk rensning av palestinier. Som exempel har sionistiska Sverigedemokraterna nyligen utmärkt sig genom att partiledaren Jimmie Åkesson, öppet hyllat den sionistiska ockupationsmakten på årsdagen för Hamas motattack samt att en representant knäböjt och gråtit framför skrattande judar.

Remix rapporterar att attityden mot Israel i Tyskland inte är särskilt positiv. I en undersökning fann man att endast 19 procent av AfD-väljare ansåg att Israel är ”partner som Tyskland kan lita på”. När det kommer till frågan om militärt stöd till judestaten, är attityderna ännu mer negativa. Bland hela befolkningen är 68 procent emot militärt stöd till Israel, medan det bland AfD:s väljare är 80 procent som motsätter sig.

Jürgen Pohl, AFD-politiker i Thüringen, har synpunkter på Chrupallas utspel:

– Något stort hände igår. Västtyskar har fått lära sig att Israel har rätt att göra vad som helst, och att de andra får inte göra någonting, och det är meningen att vi ska stödja det förklarar han.

Alla AfD-representanter är dock inte för den nya linjen som Chrupalla presenterade. Somliga anonyma AfD-parlamentsledamöter kallade det för ”vänsterpacifistiskt nonsens” och att det distanserar AfD från resten av den konservativa rörelsen.