PORTUGAL När afrikanske Odair Muniz drog kniv mot polisen efter en biljakt så blev de tvungna att skjuta honom. Det ledde till upplopp i invandrarkvarteren hela veckan där Muniz utmålas som ett oskyldigt offer för polisbrutalitet.

Odair Moniz, 43, körde hem från en fest i Lissabon tidigt på måndagsmorgonen när polisen beordrade honom att stanna. Istället för att lyda valde han att fly vilket ledde till att han tappade kontrollen och krockade.

När de två poliserna försökte gripa honom drog han kniv och gjorde ett utfall så att de var tvungna att skjuta honom. Han avled senare på sjukhuset.

Moniz, en kriminell invandrare från det afrikanska öriket Kap Verde, har redan jämförts George Floyd och under veckan har det varit våldsamma upplopp i stadens invandrarkvarter. Kravallpoliser har försökt hantera grupperna av aggressiva afrikaner som enligt boende i områdena ”inte känner sig hörda om de inte använder våld”.

Det har varit stölder, barrikader och vandalisering samt att de satt eld på bussar, bilar och polisbilar. Flera personer har skadats, bland annat en busschaufför som fick svåra brännskador efter att han blivit attackerad med molotovcocktails. Två personer, som tvingades av en buss som afrikanerna sedan satte eld på, blev knivhuggna.

Polisen har inlett en internutredning om Moniz död och poliserna som var inblandade har tagits ur yttre tjänst. Vänstermedia spär på offernarrativet medan politiker kallar hans död för en ”tragedi”.

SOS Racismo, vilket är Portugals största antirasistiska organisation, anklagar polisen för att vara ”infiltrerade av extremhögern” och föreningen Vida Justa planerar en fredlig demonstration på lördag. De kräver rättvisa för Moniz och skriver på sin Facebooksida:

”Vi måste få ett slut på polisvåldet i våra kvarter och att ingen straffas för det. Det måste bli ett slut på att människor behandlas som icke-medborgare som kan bli attackerade och dödade.”