MELLANÖSTERN Ett antal explosionen har hörts i Teheran under natten till lördagen. Israel har uppgett att man genomfört en missilattack mot Iran.

Israels armé IDF har uppgett att man under natten till lördagen genomför missilattacker mot militära mål i Iran. Enligt al-Jazeera har flera explosioner hörts runt den iranska huvudstaden Teheran, men det är i övrigt oklart vilka – om några – mål har träffats. Varken kärnkrafts- eller oljeanläggningar ska i skrivande stund ha angripits, enligt uppgifter i israelisk media.

Den officiella iranska nyhetsbyrån IRNA har uppgett att explosionerna som hörts från Teheran ska ha rört sig om ”luftvärn som arbetat framgångsrikt under incidenten”. Nyhetsbyrån uppger också att både Mehrabad och Imam Khomeinis internationella flygplats har haft normal aktivitet under natten. Av allt att döma är den israeliska attacken ännu mer halvhjärtad än den som genomfördes i april.

Svar på massiv iransk attack den 1 oktober

Iran genomförde en massiv attack mot Israel den 1 oktober genom att avfyra närmare 200 ballistiska robotar mot olika militära mål på sioniststatens territorium. Bakom attacken låg Irans revolutionsgarde, som uppgav att det var svar på en rad sionistiska lönnmord på ledare för Hamas, Hizbollah och revolutionsgardet. Israels premiärminister Benjamin Netanyahu utlovade då en massiv israelisk hämndattack som svar.

I ett uttalande uppger dock IDF:s talesperson Daniel Hagari att nattens missilattack rör sig om ”precisa attacker mot militära mål i Iran”.

— Regimen i Iran och dess allierade i regionen har oavbrutet attackerat Israel sedan den 7 oktober, på sju olika fronter, inklusive direkta attacker från iransk mark, säger Hagari.

— Likt vilken annan suverän stat i världen har Israel både rätten och plikten att svara.

Inte helt oväntat har USA gett sitt fulla stöd för Israels attack. I ett uttalande under natten antyder dock Sean Savett, talesman för Vita husets nationella säkerhetsråd, att Washington inte informerats om israelernas planer.

— Vi förstår att Israel genomför riktade attacker mot militära mål i Iran som ett självförsvar och som svar på Irans ballistiska missilattack mot Israel den 1 oktober. För mer information om deras operation hänvisar vi till den israeliska regeringen, säger Savett.

Kommer Iran att eskalera?

Iran har å sin sida lovat att slå tillbaka tio gånger hårdare om Israel skulle våga besvara den iranska missilattacken. Trita Parsi, vice ordförande för Quincy Institute for Responsible Statecraft, säger till al-Jazeera att omfattningen av Israels attacker mot Iran i natt kommer att avgöra hur iranierna väljer att agera.

— Om attacken är så omfattande som israelerna själva hävdar – flera mål över hela landet, inte bara i Teheran – ökar det dramatiskt sannolikheten att iranierna kommer att svara, säger Parsi.

— Vid nästa omgång är det troligt att israelerna riktar in sig på kärnanläggningar, oljefaciliteter och ekonomisk infrastruktur – och vid den punkten befinner vi oss i ett regionalt krig.

Nordfront följer utvecklingen.