Polis får rätt att beslagta egendom utan brottsmisstanke
INRIKES • Från och med den 8 november får polisen större befogenheter att beslagta egendom från ”kriminella” utan krav på bevisat brott. Den nya lagen sägs ha som syfte att försvaga den organiserade brottslighetens ekonomi försvåra rekryteringen.
Från och med den 8 november får svensk polis större möjligheter att beslagta egendom som anses härstamma från inkomster man bedömer som olagliga – utan något som helst krav på bevis att brott begåtts. Den nya förverkandelagstiftningen sägs ha som syfte att slå mot den organiserade brottslighetens ekonomi och minska rekryteringen av unga till kriminella invandrarnätverk.
— Det handlar om dyra bilar och klockor – attraktiva symboler som bidrar till att kriminella lyckas rekrytera unga, säger statsminister Ulf Kristersson på en pressträff tillsammans med finansminister Elisabeth Svantesson, justitieminister Gunnar Strömmer och rikspolischef Petra Lundh.
Lagen är inspirerad av liknande åtgärder i USA och Italien, där organiserad brottslighet länge bekämpats med hårdare ekonomiska medel. Justitieministern beskriver reformen som en av de största på straffrättens område på över 60 år och säger att Sverige nu tar i med ”krafttag” för att pressa tillbaka kriminaliteten.
För fina prylar - polisen får konfiskera
Den nya lagen fungerar så att polisen får möjlighet att beslagta egendom om den ”misstänktes” tillgångar inte anses stå i proportion till personens kända inkomst. Beslut om beslag måste fortfarande godkännas av domstol och kräver en utredning ledd av åklagare. För att kunna använda den nya lagen har polisen utbildat över 10 000 medarbetare i de nya verktygen och kommer att inleda en nationell insats direkt när lagen träder i kraft.
– Det här är en strategisk satsning för att slå mot toppen av de kriminella nätverken, säger Strömmer.
Under samma pressträff tillkännagav statsminister Ulf Kristersson enligt SVT att regeringen stödjer polisens önskemål om att införa ansiktsigenkänning i realtid. En lagförberedelse för detta pågår och planeras skickas på remiss till våren.