KOMMENTAR. Martin Saxlind skriver i den här artikeln angående den senaste insamlingen varför han tycker att donationer är viktiga.

pengar

Nyligen genomförde Nordfront en lyckad insamling till Motståndsrörelsens sjätte näste som samlade in pengar för att kunna köpa en systemkamera. Målet var 4 000 kronor och på bara några dagar fick vi in 6 000 kronor.

I kommentarsfältet ifrågasatte somliga varför Näste 6 inte bara samlade ihop de 4 000 kronor som behövdes bland nästets medlemmar.

Vissa menar också att det ser ”svagt” eller ”fattigt” ut att ”tigga” pengar på det där viset, men jag håller inte med.

Enligt mig är det här inte en fråga om propaganda och huruvida det ”ser bra ut” eller inte, utan en organisatorisk rollfördelningsfråga.

Så här ser jag på det hela:

Motståndsrörelsen har ett i princip obegränsat behov av både arbetskraft som håller liv i och utvecklar organisationen samt pengar som ser till att organisationens materiella behov tillfredsställs.

Aktivister är i de flesta fallen och sammanhangen den huvudsakliga arbetskraften organisationen har till sitt förfogande, men aktivister bidrar också med pengar i form av medlemsavgifter, inköp av propaganda och så vidare.

Sympatisörer å andra sidan har i många fall svårt att regelbundet aktivt stödja Motståndsrörelsen och är därför främst hänvisade till att stödja organisationen ekonomiskt.

Ju mer pengar sympatisörer bidrar med, desto mindre behöver aktivister oroa sig över pengar och andra materiella ting och desto mer kan aktivisterna fokusera på sin viktigaste uppgift – att arbeta för organisationen.

I Näste 6 slipper nu aktivisterna där uppe betala en kamera som kostar minst 4 000 kronor. Aktivisterna hade säkert kunnat köpa kameran för egna pengar, men har nu alltså sparat minst 4 000 kronor – en summa som t.ex. kan omvandlas till bensinpengar och innebär att aktivisterna i övre Norrland, sina långa reseavstånd till trots, kan sammanstråla flera gånger och bedriva mer aktivism där uppe än om de hade bekostat kameran själva.

Detta innebär också att de som donerade pengar till den senaste insamlingen indirekt hjälpte organisationen mer än vad själva inköpet av kameran i sig gör.

Alla som donerade pengar gjorde det av fri vilja och insamlingar likt denna har uppenbart positiva effekter och inga negativa effekter om man ser det ur perspektivet jag beskriver här ovan.

Därför hoppas jag att Motståndsrörelsen fortsätter med sådana här mindre insamlingar och att Nordfronts läsare fortsätter att bidra med pengar så att organisationen och hemsidan kan fortsätta att utvecklas.


  • Publicerad:
    2014-09-28 22:00