BROTT. I december 2011 utsattes en svensk tvåbarnsmamma för en av de brutalaste gruppvåldtäkterna i Sveriges historia. Under flera timmar våldtogs kvinnan på ett flyktingboende av flera afghanska invandrare. En av afghanerna som var med i rummet och där bland annat tog sig på sitt könsorgan kommer nu att få 130 000 kronor i skadestånd för den tid han satt häktad.

valdtaktsman_blir_rik

Det var i Mariannelund i Småland som en av de grövsta gruppvåldtäkterna som någonsin utförts i Sverige drabbade en flerbarnsmamma för snart två år sedan. Sju män dömdes för att under en period på nästan tolv timmar ha turats om att våldta kvinnan som efteråt inte kunde gå på en månad och i efterhand har fått psykiska besvär samt plågats av mardrömmar.

Våldtäkten utfördes i en av migrationsverkets lokaler och förövarna var sju afghaner: Morteza Afzali, Mohammadi Aziz ­Ahmad, Rafi Bahaduri, Rustam Ghafory, Hedayat Rahmati, Hashemi Salahedin och Mohammadi Zia. Den äldsta av gärningsmännen var 34 år och den yngsta var 20 år och samtliga dömdes ifjol till fängelsestraff på mellan 4,5 och 6,5 år. Alla utom en av invandrarna dömdes också till utvisning.

En åttonde person var också med i rummet kvinnan våldtogs i och gjorde inte något för att förhindra våldtäkten. Tvärtom stod han bredvid kvinnan medan hon våldtogs och ska ha tagit sig på sitt könsorgan som han höll nära kvinnans ansikte.

Bedömare menar att mannen förmodligen gjorde sig skyldig till sexuellt ofredande. Eventuellt våldtog mannen också kvinnan då polisen på hans shorts hittade både hans egen sperma samt sperma från en av de dömda våldtäktsmännen.

Detta till trots friades mannen helt av tingsrätten förra året då åklagaren ej åtalat honom just för sexuellt ofredande och det ej gick att helt säkert bevisa att han våldtagit kvinnan.

Idag avslöjades det vidare att Justitiekanslern nu beslutat att denna man ska få 130 000 kronor i skadestånd då han satt häktad mellan december 2011 och april 2012.

”Mannen får mer pengar än normalt eftersom han var ung, asylsökande och uppmärksammad i media”, skriver Höglandsnytt. Samma tidning berättar vidare att advokatkostnaderna för att försvara den här mannen och de sju dömda våldtäktsmännen uppgick till 3,3 miljoner kronor.

Källa:
Åtalad för gruppvåldtäkten får 130000 kronor i skadestånd


  • Publicerad:
    2013-08-28 19:23