AFGHANISTAN. Tre månader framåt kommer Afghanistan vägra att ta emot afghaner som ska utvisas ur EU för att de är brottslingar eller illegala invandrare.

I torsdags förra veckan meddelade Afghanistan att man kommer sluta ta emot afghanska medborgare som EU-länderna vill utvisa. Afghanistan motiverar bland annat beslutet med att det pågår en tredje våg av covid-19 som skapar ekonomiska och sociala problem i landet.

Huvudskälet är dock att regimens konflikt med talibanerna intensifierats. Talibanerna har de senaste åren flyttat fram sina positioner och åter fått ett starkt fäste i landet samtidigt som USA – efter att ha skjutit upp verkställandet av beslutet flera gånger – nu slutligen har lovat att ta bort alla sina trupper ur Afghanistan den 11 september i år.

Det symboliska datumet är samma dag som 11 september-attacken skedde i USA. Attacken 2001 kom sedermera att användas för att rättfärdiga att amerikanska trupper och deras allierade invaderade och ockuperade Irak och Afghanistan.

20 år efter att USA invaderade Afghanistan ser alltså talibanerna som USA tog makten ifrån ut att ha återhämtat sig och vara på väg att bli den dominerande kraften i landet igen efter att den nuvarande regimen förlorar det direkta militära stödet från de amerikanska styrkorna. På en presskonferens i Moskva i början av juli sa en talibanledare att de redan nu kontrollerar 85% av landet, även om det i viss mån kan vara propaganda håller experter med om att det är talibanerna som har momentum och vinner mark i det pågående inbördeskriget.

Enligt tidningen Syre välkomnas beskedet från de afghanska myndigheterna av batikhäxorna i ”Vi står inte ut” medan representanter för svenska regeringen inte vill tala klarspråk om huruvida Sverige kommer kunna utvisa illegala invandrare och brottslingar som hör hemma i Afghanistan. Enligt Afghanistan gäller deras beslut åtminstone tre månader framåt från och med den 8 juli.


  • Publicerad:
    2021-07-13 13:30