UTRIKES. Fazel Fazly, generaldirektör för den afghanska presidentens administration, har anmälts för folkbokföringsbrott i Sverige och kan ha tagit emot föräldrapenning medan han arbetat som rådgivare för presidenten.

Foto: Pressbild, Afghanistans regering

Afghanen Fazel Fazly, som enligt sin Facebooksida sedan juni 2018 arbetat som chefsrådgivare åt sitt hemlands president, har blivit anmäld till Skatteverket för misstänkt folkbokföringsbrott i Sverige. Skatteverket har ännu inte börjat handlägga ärendet, men när man väl gör det hoppas man kunna få svaret på om Fazly verkligen bor i den villa i Tullinge där han och åtta andra personer är folkbokförda.

— Det är ett allvarligt problem när personer är folkbokförda trots att man inte längre är del av den officiella befolkningen i Sverige. Socialförsäkringen och förmånerna där bygger ju exempelvis väldigt mycket på var man är bosatt. Men det handlar också om pensioner och försäkringar, säger Skatteverkets verksamhetsexpert Tobias Wijk till Aftonbladet.

Om det visar sig att han inte bor i Tullinge kan Skatteverket komma att gå vidare med en polisanmälan om folkbokföringsbrott.

Samtidigt som han arbetat utomlands har han också mottagit föräldrapenning i Sverige, senast i november 2018. Det finns också uppgifter som tyder på att han arbetat som chefsrådgivare en längre tid, då han redan år 2017 nämnts i en nu raderad notis på president Ashraf Ghanis webbsida. Sedan i april i år har han dock gått vidare till att bli generaldirektör för presidentens administration, enligt Afghanistans regering.

Om man kommer fram till att Fazly bidragsfuskat kan även detta komma att polisanmälas.

Före sin tid som presidentrådgivare har han tagit läkarexamen på ett medicinskt universitet i Nangarhar år 2000 och därefter arbetat som läkare i Dalarna.


  • Publicerad:
    2020-09-01 18:44