MEDIA. På grund av massmedias besatthet över Hitler och nationalsocialism har en grupp personer på Flashback roat sig med att lista hur vanligt förekommande ord som ”nazister” och ”Hitler” är i massmedia.

nazistattack

Nordfront har gått igenom inläggen i Flashback-tråden och fastnat för ett inlägg av signaturen ”Kulturmarxist” som redovisar hur Aftonbladet använt vissa ord under mars månad. Nordfront har utifrån denna lista som grund gjort vissa modifieringar genom tillagda och borttagna sökord. Vi har även gjort mindre rättningar då fler artiklar tillkommit sedan det senaste inlägget skrevs. Nordfronts lista ser därför ut så här:

Ordet Nazismen (används 21 gånger på Aftonbladet under mars månad)
Ordet Nazist (24)
Ordet Nazister (64)
Ordet Hitler (25)
Ordet Nazistiska (62)
Ordet Nazism (30)
Ordet Nazi (3)

Ordet ”Nazister” är alltså det som är mest populärt bland Aftonbladets journalister. För nöjes skulle har Nordfront provat att söka på ”Nationalsocialister” – som det faktiskt heter – och endast fått två träffar. Båda dessa träffar handlade om rena organisationsnamn (Nordiska Nationalsocialister och Eskilstuna Nationalsocialister). Med andra ord finns det en stark ovilja hos Aftonbladets journalister att benämna nationalsocialister vid dess rätta namn.

Listan med orden ovan ger ett totalantal på 229 gånger. Delar man denna summa på de 28 dagarna som hittills passerat av mars månad ger det resultatet 8,17 om dagen, eller var tredje timme.

Ett antal artiklar innehåller dock naturligtvis flera av dessa ord. En som verkligen tycker om dessa ord är Jan Guillou som i en krönika använder fyra av orden sammanlagt 20 gånger. För att inte verka tjatig varvar Guillou samtidigt med en egen variant som inte är med på vår lista – ”nassarna” – två gånger.

Även om vi enbart skulle räkna med det mest förekommande ordet, ”Nazister”, så ger bara det 2,28 artiklar per dag.

Vi vill även understryka att tre dagar fortfarande återstår av mars månad.

Källa:
Dagens Hitler: publiceringar om nazismen i svensk media


  • Publicerad:
    2014-03-29 01:12