AKTIVISM. Den 18 juli var det den internationellt utlysta Nelson Mandela-dagen. Motståndsrörelsen valde med anledning av detta att uppmärksamma Nordens folk på hur situationen ser ut för Sydafrikas vita befolkning idag.

pannordiskmandela-löp

Ett speciellt flygblad och även en affisch togs fram för detta ändamål. Slutresultatet blev närmare 30 olika aktiviteter, varav 7 stycken offentliga, som har genomförts i Sverige, Norge och Finland mellan lördagen 16 juli och måndagen 18 juli. Här följer en kort rapport från en del av dem.

I Strömstad fanns aktivister från både Sverige och Norge på plats i flera timmar och förutom att dela ut flygblad hölls även två stycken tal, ett på norska och ett på svenska, då det brukar finnas en hel del både norrmän och svenskar på gatorna i den västsvenska staden.

DSCF1739

I Stockholm hölls ett brandtal utanför den Sydafrikanska ambassaden. I Skåne anordnades offentliga flygbladsutdelningar i Trelleborg, Kristianstad och Ängelholm samtidigt. Även i Kalix och i Gävle fanns aktivister på gatorna för att sprida budskapet offentligt.

I Avesta, Hedemora och finska Tammerfors sattes det upp banderoller och i övrigt delades det ut och klistrades upp flygblad och affischer i flera nordiska städer. Exempel i Norge är Kristiansund, Asker och Bergen, i Finland, Jyväskylä, Björneborg och Uleåborg och i Sverige, Sundsvall, Nybro och Örnsköldsvik.

finland

Utöver kampanjaktivismen har det under helgen bedrivits ordinär aktivism utanför Sydafrika-temat – bland annat har det hållits ytterligare två offentliga aktiviteter.

Situationen för de vita sydafrikanerna och för Nordens folk blev kanske inte per automatik bättre genom någon av dessa aktiviteter, men då tiotusentals nordbor på ett eller annat vis fick ta del av informationen kommer förhoppningsvis några av dessa (inklusive du själv kanske?) att ta ett steg in i kampen som givetvis går vidare även efter denna helg!

Mer information om Nelson Mandela finner du här och flygbladet som delades ut kan du i sin helhet läsa (och skriva ut för egen distribution?) här.


  • Publicerad:
    2016-07-19 16:33