MALMÖ. Den albanske mannen som gjort sig skyldig till två inbrott gick inte att identifiera. Därför ansåg Hovrätten att Tingsrättens dom var felaktig och mannen fick sänkt straff.

inbrott

Myndigheterna saknar fortfarande identitesthandlingar på den man, som med en dags mellanrum, begick två inbrott i Malmös villakvarter. Mannen uppger själv att han är 24-år och kommer från Albanien. Hans uppgifter går inte att styrka och han benämns i handlingarna som ”okänd”.

Enligt albanen anlände han med tåg till Sverige den 12 december förra året. Han skall på sin tågresa mellan Köpenhamn och Malmö ha stött på en kumpan, med vilken han bestämde sig för att göra inbrott. Tillsammans tog de sig sedan in till en villa på Fosiedalsvägen vid Kulladal. Där uppger tjugofyraåringen att han hållit vakt medans hans medbrottsling brutit sig in i fastigheten och stulit en dator. De gjorde sedan upp om bytet: ”Mannen kom ut med en dator och sade åt mig att springa. Vi kom sedan överens om att sälja datorn och dela på pengarna.”

Tjugofyraåringen, som uppger att han blev lurad på bytet, fann senare sin kumpans väska som var full av verktyg ämnade för inbrott. I behov av pengar begav han sig den 14 december istället själv till en villa på Axgatan vid Eriksfält för att begå ännu ett inbrott: ”Jag var i behov av pengar och gick förbi en villa som såg tom ut. Det fanns ingen bil på uppfarten och jag såg inga personer när jag tittade in genom bostadens fönster.” Genom att resa en stege bröt han sig in genom ett fönster och sökte igenom villan på värdesaker. Mannen erkänner själv att det är han som ställt till oredan som syns på polisens förundersökningsbilder. Efter att ha tagit sig ut ur huset blev han infångad av vittnen till händelsen och fasthållen tills polisen anlände till platsen.

Tingsrätten dömde mannen till ett år i fängelse, samt utvisning i fem år. Mannen, som i förhör erkänt brotten, blev missnöjd med straffet och överklagade till Hovrätten. Hovrätten tog då ”hänsyn” till att det saknas uppgifter om att mannen begått brott tidigare och sänkte därför straffet till villkorlig dom. Men man gick på tingsrättens linje gällande utvisningen, detta eftersom Hovrätten ansåg att ”mycket tyder på att han kommer att begå nya brott”.

Källa:
Namnlös inbrottstjuv får stöd i hovrätten


  • Publicerad:
    2013-03-26 18:00