JUDISKA LÖGNER. Under sitt tal inför FN fördömde Israels premiärminister Iran för deras hemliga kärnvapenförråd. Men enligt uppgifter från amerikanska underrättelsetjänstemän stämmer påståendet inte.

Rekvisitapedagogen: Benjamin Netanyahu brukar använda sig av diverse rekvisita för att förklara hoten från Israels utpekade fiender. Bilden är från 2012 när han med denna serietidningsliknande bomb inför FN skulle bevisa iraniernas ondska.

Israels premiärminister Benjamin Netanyahu brukar inte för inte kallas The Props Master (props=rekvisita). Ofta förstärker han sina tal och argument med olika illustrationer och bilder, ibland kallade dokument.

Under sitt anförande inför FN:s generalförsamling under torsdagen, tog han upp sin tidigare tråd att hetsa mot Iran, som enligt Israel är en fruktansvärd skurkstat som hotar världsfreden, det vill säga den judiska statens existens. Problemet med Iran, säger han, är Irans fortsatta kärnvapenprogram som landet mycket effektivt gömmer från världens ögon.

Bland rekvisitan denna gång använde Netanyahu ”fysiska bevis” för att illustrera ännu en hemlig lagerlokal som ska innehålla kärnvapenrelaterad utrustning. Beviset såg ut att vara ett flygfotografi över Teheran, med en röd pil som pekade på en stor byggnad.

Denna bild har väckt långt mindre exaltation i media än när Netanyahu 2012 skrämde upp åhörarna med sin tecknade ”Kalle Anka-bomb”. Numera är man van vid hans föreläsningsmetoder som inte längre övertygar många fler än de hängivna anhängarna. Det nya denna gång är att tjänstemän inom den amerikanska underrättelsetjänsten offentligen har sagt att Netanyahus påståenden är osanna.

Benjamin Netanyahu ljuger

— Jag avslöjar för första gången att Iran har ännu en hemlig anläggning i Teheran, en hemlig lagerlokal för lagring av enorma mängder utrustning och material för Irans hemliga kärnvapenprogram, sade Netanyahu till FN:s generalförsamling.

Netanyahu sade med märklig noggrannhet att ”faciliteten tidigare inhyst cirka 15 kilo radioaktivt material som sedan flyttats”, vilket är svårt att bevisa, eftersom det ju ska ha flyttats. Men inte nog med att det radioaktiva materialet har flyttats, det har enligt Netanyahu spridits ut:

— Vet ni vad de gjorde med det? De spred ut det runt Teheran i ett försök att gömma bevisen!

För att stärka sin trovärdighet angav Netanyahu en exakt GPS-position och bad åhörarna ”googla” platsen för lagerbyggnaden. Koordinaterna är 35.5022 51.2997.

Irans utrikesminister Javad Zarif gjorde narr av Netanyahus ”bildbevis” och sade att ”ingen konst- och hantverksföreställning kommer någonsin att dölja att Israel är den enda regim i vår region som har ett ’hemligt’ och ’oredovisat’ kärnvapenprogram — inklusive en faktisk kärnvapenarsenal. Nu är tiden inne för Israel att erkänna det och visa upp sitt illegala kärnvapenprogram för internationella inspektörer.”

Förvåning spred sig senare under dagen när nyhetsbyrån Reuters citerade tjänstemän från amerikanska underrättelsetjänsten som motsade innehållet i Netanyahus tal.

För det första har vi känt till byggnaden länge, och det är fullt av dokumentskåp och papper, inte aluminiumcylindrar för centrifuger, och för det andra finns det … ingenting där som skulle kunna göra att Iran bröt mot [kärnavtalet] mer än vad de annars skulle kunna göra.

Källor:
US Intel Officials Publicly Contradict Netanyahu’s UN Speech On ”New” Iran Atomic Facility
Netanyahu, in U.N. speech, claims secret Iranian nuclear site


  • Publicerad:
    2018-09-30 11:25