MASSMEDIER. Igår släcktes det analoga tv-nätet. 500 000 hushåll beräknas vara berörda.

Energi- och digitaliseringsminister Anders Ygeman (S) kritiserar Comhems släckning av det analoga tv-nätet – dagen innan det släcktes.

På tisdagen släcktes det analoga tv-nätet – trots upprörda kunder och en senkommen vädjan från digitaliseringsminister Anders Ygeman (S), skriver Ny Teknik.

Upp till 500 000 har behövt gå över till digital-tv när de analoga sändningarna även för det marksända grundutbudet av tv-kanaler släckts ned.

För dem som inte genomfört övergången ännu visar tv-skärmen i stället för det vanliga utbudet en instruktionsfilm om hur man skaffar digital-tv.

De som har en tv-apparat som är äldre än tolv år måste komplettera med en box eller en nyare tv. För de flesta apparater räcker det att ändra i inställningarna. Men hur många som ännu inte lyckats med övergången är ovisst, skriver Ny Teknik.

Dagen innan nedsläckningen kritiserade digitaliseringsminister Anders Ygeman nedsläckningen.

Fredrik Hallstan som är kommunikationsdirektör på Comhem tycker ändå att företaget har hanterat kommunikationen och stödet till tv-tittare på ett bra sätt.

— Vi har kommunicerat detta under lång tid, så jag kan tycka att det är olyckligt att [Anders Ygeman] väljer att gå ut och kommentera det just dagen innan det ska genomföras. Det är väldigt nära. Men det förändrar inte vårt genomförande, det här är något som främjar digitaliseringen i hela Sverige, säger Hallstan.

Nedsläckningen skulle egentligen ha genomförts i maj, men datumet flyttades fram för att hinna informera alla, och med tanke på coronakrisen.

Fattiga och äldre ignoreras av staten
Pensionärernas riksorganisation, PRO, är kritiskt till Comhems nedsläckning av det analoga tv-nätet. Majoriteten av de 500 000 som påverkas av övergången till digitala sändningar är äldre människor.

— För många äldre är tv-apparaten det enda sällskapet. Många har kontaktat oss i ren skräck: Varför måste Comhem göra det här bytet just nu? sade Christina Tallberg i ett tv-program på TV4; samma program som Ygeman kritiserade företaget för nedsläckningen.

Tallberg menade att det är olämpligt att göra bytet under coronakrisen.

Ledare inom PRO upplever att den äldre målgruppen som nu drabbas inte är lika mycket värd som övriga kunder.

Comhem anser dock att bytet till digitala sändningar är nödvändigt.

Men det är inte endast den tekniska omställningen som är problematisk för många äldre eller utsatta människor. Fattigdom är också ett problem för en del av dem som vill titta på tv.

Ingrid Foschi på Stadsmissionen i Malmö säger att en del av de människor hon träffar säger att de inte har råd längre: ”Nu har jag inte möjlighet titta på tv för jag har inte råd att köpa ny tv för att koppla upp”, berättar hon för TT.

Foschi ansvarar för ett café på Stadsmissionen dit många utsatta och ensamma kommer för att få lite social samvaro över en kopp kaffe. På caféet är nedsläckningen av det analoga tv-nätet ett samtalsämne.

— Många kommer hit på dagarna för att ha sällskap och träffa människor. Sen sitter de ensamma på kvällarna, och då spelar en tv stor roll. Men många av dem har ingen ekonomi som tillåter några större inköp, säger Ingrid Foschi, som påpekar att även om informationen om nedsläckningen meddelats under lång tid, är det människor som lever i utsatthet som drabbas. Förutom att människor är fattiga är det inte alla som förstår, och inte alla som kan ta till sig informationen, berättar Ingrid Foschi.

Samtidigt som kraven ökar på äldre och på utsatta människor att ta till sig ny teknik och dessutom betala för den för att kunna ta del av public service, går det längre heller inte att välja bort statens tjänster med public service eftersom licensavgiften för tv har ersatts med en avgift som betalas via invånarnas skattsedel.

Nordisk Alternativhögers ledare Christoffer Dulny har starkt kritiserat SVT för att använda tv-avgifterna för vänsterpolitisk propaganda och aktivism. Med allt fler tv-fria och ofrivilligt tv-lösa hushåll, gör det nya avgiftssystemet att staten inte alls behöver ta hänsyn till hur många invånare som kan eller vill ta del av deras sändningar.


  • Publicerad:
    2020-09-09 09:05