POLITISERAT RÄTTSVÄSENDE. Under Almedalsveckan i början av juli anmäldes Alternativ för Sveriges (AfS) partiledare, Gustav Kasselstrand, för ”hets mot folkgrupp”. Samhällsnytt avslöjar nu att svenskfientliga aktivister inom rättsväsendet drev på vid anmälan.

Gustav Kasselstrand utreddes för ”hets mot folkgrupp” av aktivister inom rättsväsendet. Foto: Carl Ridderstråle (CC BY-SA 4.0)

Under Almedalsveckan i början av juli anmäldes Alternativ för Sveriges (AfS) partiledare Gustav Kasselstrand för det grundlagsvidriga och yttrandefrihetsfientliga så kallade brottet ”hets mot folkgrupp”. Nu avslöjar Samhällsnytt att svenskfientliga aktivister inom rättsväsendet drev på vid anmälan.

Polisen satsade stort på att under politikerveckan ha med fler utredare med ”demokrati- och hatbrottskompetens”, vilket gav resultat i form av en anmälan från polisen själva om ”hets mot folkgrupp” riktad mot Kasselstrand.

— Jag talade om återvandring av missanpassade och kriminella invandrare, vilket borde vara en självklarhet. Polisen svarar med att anmäla mig för hets mot folkgrupp, vilket jag ser som uppenbara politiska trakasserier. De kan skicka hur många oseriösa HMF-anmälningar som helst mot mig – jag kommer att driva återvandringsfrågan ändå. Jag låter mig inte tystas av sådana här DDR-metoder, kommenterade Kasselstrand efter anmälan.

Samma polis som gjorde anmälan, Shari Tingman, beslutade även om förundersökning och om att gå vidare med ärendet. Som åklagare valde han Vida Paridad, känd för sitt engagemang kring ”antirasism” och ”antidiskriminering”, tolkat ur ett vänsterperspektiv. Paridad har även författat en debattartikel i den vänsterradikala tidningen ETC.

Polisens ”demokrati- och hatbrottsgrupp” kopplar av efter utfört värv i statens tjänst. Shari Tingman andra person från vänster. Skärmbild: Samhällsnytt.

Paridad har bland annat en bakgrund som verksamhetsansvarig i den skattefinansierade antidiskrimineringsbyrån Örebro rättighetscenter. Byrån arbetar vänsteraktivistiskt ”för jämställdhet och mot diskriminering”, vilket bland annat innebär att de driver politiska kampanjer under politikerveckan och i sociala media.

Paridad har överklagat och vunnit mål som där en bensinstation stämts för ”diskriminering” då de tvingat en romsk kvinna att förskottsbetala inför tankning. Bensinmacken friades i tingsrätten men dömdes i hovrätten efter Paridads överklagande.

Den vänsteraktivistiska åklagaren har även engagerat sig för personer av arabiskt ursprung som nekats tillträde till krogar vilket ansågs bero på ”rasism”.

Även om Tingman valde en åklagare med stor erfarenhet och engagemang i frågor som antirasism och antidiskriminering, gick det inte att gå vidare med ett åtal mot Kasselstrand utan man tvingades till sist att lägga ner ärendet.

Tingman har i en intervju med Samhällsnytt kommenterat sin anmälan med att nämnande av ”invandrare” kan vara ”hets mot folkgrupp” beroende på hur man säger det:

— Det beror på hur man säger det. Om man klankar ned på själva invandringen eller om man klankar ned på en viss specifik grupp då kan det bli någon form av missaktning, förklarar Tingman.

Tingman förklarar i intervjun att hatbrottsgruppen bara ”hörde vissa ord” och att man inledde en förundersökning för att få tillfälle att lyssna igenom talet som sparats i videoformat ”i lugn och ro”.

Efter att ha lyssnat igenom talet var man dock fortfarande ”osäkra” och skickade det vidare till åklagare Paridad så att även hon skulle få möjlighet att bedöma om det fanns möjlighet att driva ärendet vidare.

Tingman fick frågan om det i det specifika fallet var extra otydligt att höra vad som sades:

— Nej men… ibland är det jättesvårt att ta ställning. Det vi ser var att det fanns något i gränslandet. Då ansåg jag att vi lämnar över det till åklagarmyndigheten för att se vad de anser om det som Gustav sade, svarade Tingman.

Samhällsnytt konstaterar vid en granskning av Tingmans aktiviteter på sociala media att förundersökningsledaren har en särskild förkärlek för opinionsbildare längst ut på vänsterkanten. Förutom Aftonbladet och Expo intresserar han sig för aktivisten Thomas Åberg som driver Näthatsgranskaren och som dömts för djurplågeri.

Han har även delat inlägg från judiskägda Aftonbladets politiska chefredaktör Anders Lindberg, som engagerat sig i en artikel av den nederländska journalisten Joris Luyendijk vilken anser att Angela Merkels Tyskland är västvärldens enda återstående stora demokrati, beroende på sina öppna gränser för utomeuropeisk invandring.

Kasselstrand har till Samhällsnytt kommenterat att polisens anmälan mot honom saknade all grund och att den var ämnad att misskreditera honom och hans parti. Han påpekar att anmälan uppmärksammats stort av systemmedia medan de troligen inte kommer att skriva en enda rad om att anmälan lagts ner.

Han berättar att det var samma sak under förra årets valrörelse då Jeff Ahl anmäldes för ”hets mot folkgrupp” under ett torgmöte. Det blev en stor nyhet och Stockholms stad avbokade med anledning av anmälan AfS från stora scenen i Kungsträdgården. Anmälan byggde dock på lögner och lades ner, men AfS fick ingen upprättelse då systemmedia inte skrev ett ord om det.

Kasselstrand avslutar sin kommentar med följande ord:

Det här är ett bra exempel på hur sjuk hela HMF-lagen är, när den används för att smutskasta och förtala politiska motståndare. Den måste avskaffas.

Källor:
Aktivister i rättsväsendet drev på HMF-anmälan mot partiledare
Polisen anmäler partiledare i Almedalen för hets mot folkgrupp


  • Publicerad:
    2019-08-09 10:40