USA. I samma veva som amerikas befolkning kanske riskerar att bli övervakade från luften trycks det nu på för en lagförändring. Om denna lagändring blir verklighet kommer det innebära en framtid med total övervakning på Internet i USA.

FBI

I dag kan telekomunikation i USA avlyssnas av polis, ifall de fått ett domstolsbeslut utfärdat. Detta på grund av 1994 års lag om telekomunikationsavlyssning, CALEA. Lagen gör det dock inte möjligt att plocka information från till exempel en e-postklient på samma sätt som om man avlyssnade en telefon, utan informationen kommer då vara lagrad sådan. Det är problematiskt enligt Andrew Weissman, chefsjurist på The Federal Bureau of Investigation (FBI), som menar att lagrad information kan raderas: ”Du har lagar som säger att du måste behålla saker för en viss tid, men i cyberrymden kan du ha ett bolag som behåller saker i fem minuter.”

FBI har därför ännu inte möjligheten att övervaka samtal mellan människor på Internet i realtid. Något som snart kommer att ändras enligt myndighetens chefsjurist, Weissman, som nyligen diskuterade ämnet på den nationella pressklubbens möte i Washington. Han menade att justitiedepartementet har möjligheten att sätta press på ”IT-brottslingarna” och att övervakning på Internet i realtid är något polisväsendet behöver. Chefsjuristen hoppades på att FBI redan inom ett år kommer kunna använda sig av de nya avlyssningsmetoderna:

…och så denna enorma juridiska apparat som många av er känner som brottsförebyggande, för att förhindra terroristattacker, blir allt mer handikappad och allt mer marginaliserad ju mer teknik vi har som inte omfattas av CALEA.

Trots FBI:s suktande efter övervakning i realtid är lagrad information på tjänster som Gmail eftertraktad som aldrig förr. Google meddelade i januari att myndigheter förra året begärt ut 25 procent mer information från företaget än tidigare. Föga förvånande ligger USA i absoluta toppen när det gäller begärd information. Att övervakningen i samhället ökar är något som Google gör klart i ett blogginlägg publicerat den 13 November förra året: ”Det är sjätte gången vi offentliggör dessa data och en trend har blivit tydlig: Regeringens övervakning är på uppgång.”

Källa:
FBI to monitor online chats in real-time by 2014


  • Publicerad:
    2013-03-28 21:10