ITALIEN. SS-officeren Erich Priebke dog i fredags. Igår skulle han begravas men begravningen fick ställas in då kravaller uppstod.

nazi_funeral_131016_AAP_1

Enligt uppgifter ska hundratals antifascister ha demonstrerat utanför Rom igår när Erich Priebke skulle begravas. Polisen ska ha drivit tillbaka antifascisterna men även ha pepparsprayat ett 30-tal nationella som samlats för att hedra den döde.

Priebkes advokat uppger att polisen stoppade den dödes vänner och familj från att komma in i kyrkan, varför begravningen fick ställas in.

Troligen kommer kroppen föras tillbaka till Rom nu för att kremeras där.

Erich Priebke
Priebke gick som 20-åring 1933 med i NSDAP. Under andra världskriget var Priebke officer i SS. Efter kriget flydde han till Argentina där han levde i 50 år innan han 1995 utlämnades till Italien efter att en BBC-reporter sökt upp honom.

1998 dömdes han av Italien till livstids fängelse för inblandning i en påstådd massaker under kriget. Stora delar av straffet avtjänade Priebke genom husarrest fram till i fredags förra veckan då han dog efter att ha levt i över 100 år.

Katolska kyrkan nekade honom en begravning i Rom, men konservativa SSPX erbjöd sig att anordna en begravning utanför Rom.

Lojal in i döden
Priebke ångrade aldrig i efterhand något han hade gjort. I en skriftlig intervju som offentliggjorts efter hans död framkommer det att han bara månader innan sin död försvarade nationalsocialismen och Adolf Hitler.

I intervjun fastslog Priebke även att Förintelsen är en propagandamyt skapad av andra världskrigets segermakter för att få folk att tro att tyskarna var onda, så att de allierade kunde komma undan med sina terrorbombningar mot tyska städer. Angående koncentrationslägren sa Priebke följande i intervjun:

”Att låsa in folk som var ett hot mot nationens säkerhet var ett helt normalt förfarande under kriget. Ryssarna och amerikanerna gjorde samma sak.”

Priebke konstaterade även att judar är överrepresenterade inom den globala makteliten. ”Det är ett faktum att även idag, om du tittar på de 1000 mest mäktiga och rika individerna i världen, så är de flesta judar”, sa han i intervjun.

Källor:
Funeral of Nazi war criminal Erich Priebke is called off after clashes
Nazi War Criminal Erich Priebke’s Last Testament: ‘Jews were to Blame for the Holocaust’


  • Publicerad:
    2013-10-16 19:47