PARIS. Några videor på sociala medier visar den illegala invandraren Mamoudou Gassama klättra uppför en fasad på ett flerfamiljshus för att rädda ett barn. Gassama har hyllats som en hjälte, bland annat av president Macron, men nu ifrågasätter många ifall det hela kan vara fake news för att öka stödet för massinvandring.

På lördagskvällen promenerade den illegala invandraren Mamoudou Gassama i Paris 18:e arrondissement. Han var på väg för att se Champions League-finalen tillsammans med en vän. Plötsligt såg han en folkmassa stående mitt på gatan utanför ett flerfamiljshus. Det visade sig att ett litet barn hängde från räcket på en balkong fyra våningar upp. Gassama sprang över gatan, förbi den stillastående folkhopen och hävde sig upp fyra våningar längs husväggen, balkong för balkong. Fasadklättringen klarade Gassama av på mindre än en minut.

Kort efter räddningen fick den illegala invandraren en inbjudan från Frankrikes president Emmanuel Macron att på måndagen komma till Elyséepalatset för att personligen motta presidentens tacksamhet för den heroiska räddningsinsatsen. Gassama hyllas också i både ”franska” och andra så kallade europeiska medier.

— Det är första gången jag pratar med journalister, och det är första gången jag ser mig själv i en video på Facebook, sade Gassama till franska tidningen Le Parisien.

— Jag tänkte inte, jag räddade honom, sade han i franska tv-kanalen BFMTV.

Paris borgmästare Anne Hidalgo hyllade den unge främlingens hjältemod och gratulerade honom på Twitter för hans heroiska insats som räddade ett barns liv, och berättade tt hon ringde upp Gassama för att personligen tacka honom. Hidalgo kallar honom för ”Spindelmannen från 18:e arrondissementet”

— [Gassama] förklarade för mig att han kom från Mali för några månader sedan och drömmer om att ordna sig ett liv här. Jag svarade att hans heroiska insats utgör ett föredömligt exempel för alla Paris medborgare och att Paris stad naturligtvis är angelägen att stötta hans ansträngningar att stadga sig i Frankrike, sade Hidalgo.

Men kritiska röster anmärker både på den stora mediala uppståndelsen kring ”Spindelmannen” och det nästan omedelbara och överväldigande gensvaret från president och borgmästare. Kritiken går ut på att det liknar en PR-kupp för att öka stödet och de varma känslorna för de illegala invandrarna i en tid då motsättningarna mellan olika raser i Paris blir allt vanligare och våldsammare samtidigt som motståndet mot massinvandringen växer. På ett par av de amatörfilmade videofilmer som publicerats på sociala medier ser också själva räddningsaktionen märklig ut. På grannbalkongen där pojken hänger står ett vuxet par, där en man sträcker sig efter pojken. Det är också den mannen som tar pojken till sig och hjälper till att hala in pojken precis när Gassama når fjärde våningen.

Lögnpressen förklarar dock det inträffade med att ingen av pojkens föräldrar, som också är rasfrämlingar, var hemma vid tillfället. Pappan var ute för att göra inköp. Mamman befinner sig inte alls i Paris. Detta gjorde att pojken lämnades utan uppsyn. Enligt BBC riskerar nu pappan fängelse och höga böter för att ha försummat sitt föräldraansvar.


Många undrar varför barnet inte räddas av mannen som står på balkongen bredvid.

Källor:
Malian ’spiderman’ wows France with Paris child rescue
”Je n’ai pas réfléchi, je l’ai sauvé”: Mamoudou Gassama raconte son acte héroïque
Twitter
Räddade barn från balkong – hyllas som hjälte


  • Publicerad:
    2018-05-28 11:30