DEN FJÄRDE INDUSTRIELLA REVOLUTIONEN. I den stora omställning som kallas den ”Fjärde industriella revolutionen” ingår bland annat övergången till att använda drönare för exempelvis varuleveranser. Men den smarta tekniken kan även användas för massövervakning och som ett verktyg för makten att spionera på medborgarna.

Avancerad teknik används alltmer i en värld som i snabb takt förändras framför våra ögon. I den stora omställning som av World Economic Forum kallas The Great Reset är det tänkt att vi i det perfekta kontantlösa samhället ska göra våra inköp hos globala jätteföretag som Amazon och att varorna ska transporteras till vår ytterdörr med drönare.

Men det finns många användningsområden för de flygande plåtmojängerna.

Svensk polis sätter in drönare för att övervaka jägare

I Arjeplogs kommun har polisen nu börjat använda drönare för att kameraövervaka invånarna. Mellan den 11 mars och 15 juni kommer stora delar av Arjeplogs kommun att kameraövervakas med hjälp av UAS (engelska Unmanned Aerial Vehicle).

Enligt polisen handlar det om allmän övervakning för att upptäcka illegal jakt och syftet ska vara att ”förebygga, förhindra och avslöja jaktbrott”. Man vill också ”underlätta utredningen av denna brottstyp”, står det att läsa på polisens hemsida.

— Det förekommer illegal jakt i fjällkedjan men det är inte unikt för Arjeplog, utan problemet finns på många håll. […] Nu när vi kan använda drönare och bevaka ett stort område så ska det hjälpa oss att upptäcka jaktbrott, har Andreas Nyberg, lokalpolisområdeschef i Piteå älvdal, tidigare sagt till SVT.

Polisen har rätt att bevaka svenskarna med kamera utan tillstånd om det finns ”risk för allvarlig brottslighet” och där det gäller att ”förebygga, förhindra eller upptäcka brott”.

Avancerade AI-drönare används i USA – kan förutsäga målets nästa drag

I USA har nu avancerade drönare med AI börjat användas av polisen för övervakning. Drönarna har utvecklats av det Kalifornien-baserade företaget Skydio och företagets vd och medgrundare Adam Bry ser användningsområden långt utöver polisövervakning för drönarna. Han tror att företaget kommer att bringa världen till ett läge där drönare inte behöver någon pilot, vare sig de hjälper polisen, inspekterar broar eller levererar varor.

Skydio påstår att de utvecklat den mest avancerade AI-drivna drönare som någonsin byggts – en quadrokopter (med fyra rotorer) som bara kostar 1 000 dollar och som kan följa sina mål, undvika hinder och fånga allt på högkvalitativ video. Enligt Skydio kan programvaran till och med förutsäga ett måls nästa drag, vare sig det gäller en fotgängare eller en bil.

Det kan i sammanhanget nämnas att det även utvecklats utrustning för att känna av om en drönare finns i närheten och för att oskadliggöra den.

Åsele ny testplats för drönare och elflyg

Även i Sverige ser systemet fördelar med att använda drönare för att leverera varor och transportera både gods och människor. Flygfältet Genlanda i Åsele håller på att rustas upp för att bli testplats för drönare och elflyg.

Inom ett år är det tänkt att Luftfartsverket i ett samarbetsprojekt mellan Örnsköldsvik, Storuman och Åsele näringslivsstiftelse ska börja testa fjärrstyrda stora drönare. Man ska utvärdera en prototyp som heter Katla 25 som är 2,5 meter bred, flyger med hastigheten 250 km/tim och kan frakta 10 kg.

I framtiden planeras tester av större elflygplan som kan ta upp till 15 passagerare. Man lockar folket med att ”förbättra samhällsservicen i glesbygdsområden”, medan samma samhällsservice parallellt nedmonteras av politikerna. Vilket ger utrymme för frågan vad målet egentligen är.

Ett ”covid-19-projekt”

I ett annat projekt ska räddningstjänsten och hemsjukvården prova att transportera gods med drönarflyg.

— Det är ett covid-19 projekt där vi kommer att flyga lättare laster som till exempel skyddsutrustning och covidtester mellan Åsele och Fredrika. Det kommer förhoppningsvis igång i vår och det känns jättespännande, säger Katrin Normark Jonsson, affärsutvecklare på Åsele näringslivsstiftelse till SVT.

Drönare centrala i den Fjärde industriella revolutionen – The Great Reset

Drönare är centrala i den stora omdaning av samhället som kallas den ”Fjärde industriella revolutionen” eller ”The Great Reset”, där man menar att coronapandemin påskyndat behovet och adapteringen till den nya tekniken. Den så kallade ”pandemin” driver på näthandeln och paketvolymerna slår löpande nya rekord.

Nya tekniker som AI och ML (maskininlärning), ”sakernas internet” (Internet of things) och ”smarta gränssystem” – så som det in- och utresesystem som är under uppbyggnad inom Schengensamarbetet – har enligt World Economic Forum blivit allt viktigare för att förenkla och möjliggöra internationell handel. Här kommer även drönare in i bilden.

I och med den nedstängningspolitik som förts av många länder under ”pandemin” har logistik och transporter ställts inför stora problem. Problem som ska lösas med drönare och annan avancerad teknik som under paraplybegreppet ”tradetech” är avsedd att i grunden förändra världen.

Det kan konstateras att denna ”fjärde revolution” löper på bra och att den redan i hög grad håller på att genomföras, inte minst i Sverige.


  • Publicerad:
    2021-03-12 19:50