INRIKES. Trots att SvP-politikern Patrik Sverin i en intervju med Arbetarbladet kom överens med reportern om att få vara anonym publicerades hans namn i tidningen som nu utreds av JK.

Patrik Sverin, politiker i nationalistiska Svenskarnas parti (SvP), lät sig intervjuas av tidningen Arbetarbladet om incidenten i Kärrtorp då en av de anhållna nationalsocialisterna hade haft samröre med honom. Sverin hade kommit överens med reportern om att få vara anonym men hängdes trots det ut med namn.

Daniel Nordström, Arbetarbladets chefredaktör och ansvarige utgivare som publicerat Sverins namn, menar att det hade varit olämpligt att inte hänga ut en offentlig person och att det istället är de som lovat honom anonymitet som gjort fel.

– Patrik Sverin kom överens med reportern om att han skulle ställa upp med sin titel och funktion i partiet, men att hans namn skulle vara anonymt. Jag fick höra om detta men beslutade mig för att köra namnet. Han är gruppledare för ett politiskt parti och en offentlig person, som vi dessutom har publicerat namn och bild på vid tidigare tillfällen. […] En reporter får aldrig lova anonymitet åt en politiskt förtroendevald företrädare som intervjuas. Det är inte klockrent. Men Patrik Sverin kanske borde syssla med annat än politik om han inte vill förekomma med namn i intervjuer.

Sverin anmälde agerandet till Allmänhetens pressombudsman (PO), som dock inte ansåg Nordströms agerande vara brottsligt. Följaktligen anmälde han till JK som nu inlett en förundersökning mot Nordström för brott mot tystnadsplikten. Nordström nekar till brott.

– Vi har inte brutit mot tystnadsplikten. Jag är förvånad över JK:s beslut med tanke på hur uppenbart fallet är: en intervju med en gruppledare för ett politiskt parti, en offentlig person, som vill att vi skriver titel och funktion men inte hans namn. Det borde finnas viktigare fall för JK än en nazist som känner sig sårad, men jag välkomnar prövningen.

Källa:
Arbetarbladet misstänkt för brott


  • Publicerad:
    2014-04-24 01:25