Dagens datum 2 november: Denna dag föddes den kontroversielle invandringsmotståndaren Arne Myrdal i Arendal, Norge.

arne+myrdal

Arne Myrdal föddes den 2 november 1935 i Arendal i södra Norge och skulle bli känd som en kontroversiell politisk aktivist som tog upp kampen mot massinvandringen till Norge.

Hans politiska karriär började i det socialdemokratiska Arbeiderpartiet där han var aktiv på 1960-talet då en brytning kom till och Myrdal grundade det lokala partiet Øyestad frie Arbeiderparti, som tog mandat i kommunalvalet 1967. Myrdal satt i kommunfullmäktige i åtta år.

När Myrdal insåg att de politikiska partierna understödde en påtvingad massinvandring valde Myrdal att engagera sig mot massinvandringen i slutet av 1980-talet. Den 4 oktober 1987 bildade Myrdal Folkebevegelsen mot innvandring (FMI) som skulle bedriva aktivism mot och folkbildning om massinvandringen. Hans radikala kamp skulle göra detta invandringsmotstånd känt och till stor del beundrat i hela Norge.

Upprinnelsen till det hela var att 145 krigsveteraner från andra världskriget sände ett brev till den norske kungen Olav V om att de var ytterst bekymrade över situationen där främlingar nu strömmade in i landet. Krigsveteranerna ansåg sig lurade över att ”befrielsen” av Norge lett till en annan, betydligt värre ockupation. Motståndsmannen Erik Gjems-Onstad, som senare anslöt sig till Folkrörelsen mot invandring, kommenterade det såhär: ”Nu håller vi på att förlora vårt eget territorium. Norge är återigen under ockupation, inte av stridsvagnar men väl av barnvagnar.” Ingen lyssnade på krigsveteranernas varningar och Folkrörelsen mot invandringen bildades. Arne Myrdal blev organisationens första ordförande.

Arne Myrdals möten samlade tusentals åskådare. Här i Brumunddal 1991.

Arne Myrdals möten samlade tusentals åskådare. Här i Brumunddal 1991.

Snart nog skulle man märka att det norskfientliga systemet även hade sina fotsoldater som med all kraft försökte förhindra kritiska röster till massinvandringen. Under en demonstration i april 1989 i Arendal blockerade den vänsterextrema organisationen Blitz organisationens landsmöte på Central Hotell och skrek ”nazistsvin”. Mötesdeltagarna blev fysiskt angripna av de beväpnade Blitzarna medan polisen bara stod och tittade på. Blitzarnma såg på blockaden som en seger och berömde polisen: ”Snuten i Arendal är kuul”. Polischefen i Oslo, Willy Haugli, kritiserade däremot Arendalspolisen för att de inte ingrep när motdemonstranterna förhindrade Arne Myrdals grundlagstadgade rätt att hålla ett möte.

Efter att Blitz gjort försök till blockader tre gånger mot folkrörelsens möten bestämde sig den 65-årige Arne Myrdal att det räckte. I april 1990 ägde ”Fevik-slaget” rum, som filmades av NRK. Vänsterextremisterna från Blitz hade tagit sig till Fevik för att sabotera även detta möte, men möttes nu av en obehaglig överraskning – helt oplötsligt går nationalisterna till attack! Kring 2:00 in i klippet nedan kan man se Arne Myrdal uppmana nationalisterna att gå till attack med orden ”Kom igen, vi tar dem”. De livrädda Blitzarna tvingades fly från platsen medan deras buss angrips av de förbannade nationalisterna.

I augusti 1991 var det dags igen, denna gång i Brumunddal. Efter Fevik-slaget hade Myrdal uteslutits ur Folkrörelsen mot invandring på grund av att hans möten blev föremål för politiskt våld, vilket resten i ledningen ville ta avstånd från. Istället hade han grundat Norge Mot Innvandring (NMI) som arrangerade mötet i Brumunddal.

Blitzare hade bussats in från hela Norge och var hundratals som skulle sabotera det möte där Myrdal skulle tala. Det utvecklade sig till ett stort gatuslagsmål,  ”Brumunddalslaget”, där ”antirasisterna” drevs ut ur staden av såväl nationalisterna som lokala ungdomar. I klippet nedan säger en polisman att han var bekymrad över att ”normal publik – och det var de flesta av de 2000 på plats – inte lyssnade till polisens uppmaning om att skingra sig”.

Myrdal höll sedan ett nytt möte i Brumunddal tre veckor efteråt där han förutom 300 nationalister även talade inför 4000 Brumunddalsbor. Denna gång höll sig antirasisterna borta och mötet förlöpte fredligt. En av åskådarna säger till NRK: ”Han är en profet och representerar så många norrmän”.

Arne Myrdal blev ofta föremål för skriverier i media och mest uppmärksamhet fick han när han aklagades (och dömdes) för att ha planerat att spränga ett asylboende Tromøy utanför Arendal. I januari 1989 blev Myrdal och flera andra arresterade så polisen funnit sprängämnen, ritningar och annat bevismaterial under en husrannsakan hemma hos Myrdal och han dömdes till 1,5 års fängelse.

Arne Myrdal var dock av allt att döma utsatt för en komplott. Dagen innan polistillslaget hade infiltratören Tom Krømcke planterat dynamiten i Myrdal hem. Krømcke arbetade tillsammans med kommunistledaren Finn Sjue och har själv bekräftat för tidningen Klassekampen att han var infiltratör med syfte att arbeta mot organisationen. Det finns även uppgifter på att Finn sjue och Tom Krømcke samarbetade med den norska säkerhetspolisen.

I november 1991 höll Myrdal ett berömt tal på Youngtorget i centrala Oslo inför 10 000 åskådare. Många av åskådarna var motståndare som hade tagit sig dit bara för att vända honom ryggen, men mötet blev en succé med så många åskådare. I juni 1992 berättade Myrdal för Verdens Gang att han hade kontakt med svenska Vitt ariskt motstånd. Samma år blev han även misshandlad utanför sitt hem av medlemmar till den statligt understödda organisationen SOS Rasisme.

Arne Myrdal talar inför 10 000 åskådare på Youngtorget i Oslo.

Arne Myrdal talar inför 10 000 åskådare på Youngtorget i Oslo.

Myrdal avtjänade olika fängelsestraff i början och mitten av 1990-talet, men på grund av en stroke och dålig hälsa kom Arne Myrdal aldrig tillbaka till politiken. Den norske kämpen avled 2007, 72 år gammal.

Artikeln publicerades ursprungligen 2013-11-02

Källor:
Da Blitz takket politiet
Arne Myrdal så seg som Døperen Johannes
Arne Myrdal er død


  • Publicerad:
    2018-11-02 00:24