UPPSALA Bastun på herrarnas i Fyrishovsbadet i Uppsala har fått ett sånt stort problem med bögar att man tvingats varna pojkar. Nu har en av badvakterna polisanmälts, samtidigt som det kommunala badet anklagas för ”homofobi”.

Bögen Christian Abi-Khalil berättar för Uppsala Nya Tidning (UNT) att det finns så få ”mötesplatser” för homosexuella män i Uppsala att bastun i herrarnas omklädningsrum på det kommunala äventyrsbadet Fyrishovsbadet har blivit en populär ”mötesplats”.

Det har lett till så mycket klagomål att personalen på Fyrishovsbadet känt sig tvingade att varna pojkar som besöker badet. Även badvakter ska noterat ”problem” med ”männens förehavanden i bastun och duscharna” och därför bett pojkar rapportera ”om det är några konstiga typer här som stör, som stöter på er eller gör något konstigt”.

Abi-Khalil anklagar nu Fyrishovsbadet fär ”homofobi”. Enligt honom begränsar sig bögarnas förhavanden i bastun till samtal och ”kanske att man raggar på varandra”.

— Folk är mer eller mindre öppna med sin läggning där, ja. Men det är inget fel i att vara öppen och det är inte fel att killar raggar på varandra så länge ingen bryter mot reglerna, säger han till bögtidningen QX.

Istället menar han att det är badvakterna och badets heterosexuella besökare som det är fel på.

— Jag har blivit trakasserad och upplevt homofobi från både besökare och personal när jag har varit där. Ett exempel på hur det har låtit från en besökare är att ”man får aids bara av att vistas här”. När jag har känt mig trakasserad och sagt till personalen har de mer eller mindre bara ryckt på axlarna, beklagar sig Abi Khalil.

Abi Khalil har bland annat polisanmält en badvakt som ska ha bett några pojkar att rapportera ”konstiga typer i bastun” som han menade att badet ”försöker bli av med”. Han ska dessutom ha lämnat in ett klagomål till kommunen, vilket ledde till att en kommunchef ringde upp Abi Khalil och bad om ursäkt.

— Han sa att han vill att vi ska känna oss välkomna och att personalen ska vara insatt i vår situation, berättar Abi Khalil för QX och hoppas att ”hbtq-certifiering” blir nästa steg för äventyrsbadet.