UTRIKES. Efter dagar av kraftiga demonstrationer över hela Bangladesh mot den senaste tidens gruppvåldtäkter och de höga nivåerna av sexuellt våld mot kvinnor, så ändrar regeringen nu lagen och inför dödsstraff för våldtäkt.

Efter kraftiga protester mot de höga nivåerna av sexuellt våld mot kvinnor inför Bangladesh nu dödsstraff för våldtäkt. Skärmbild: Youtube.

Nu inför Bangladesh dödsstraff för våldtäkt, skriver BBC.

Det var efter att en brutal gruppvåldtäkt i förra veckan blev viral på sociala medier som protesterna spred sig över hela Bangladesh. Demonstranterna krävde snabbare rättegångar och hårdare straff i våldtäktsmålen.

En bidragande faktor till protesterna var ett tidigare fall av gruppvåldtäkt, där en kvinna våldtogs på ett vandrarhem och som ledde till att flera medlemmar från det styrande regeringspartiets studentförbund greps.

Demonstranter kunde ses med skyltar där det stod ”Häng våldtäktsmännen” och ”Ingen nåd för våldtäktsmän”. I huvudstaden Dhaka restes en låtsasgalge av demonstranterna.

Efter flera dagar med kraftiga demonstrationer fann sig regeringen mer eller mindre tvingad att ändra lagen och göra det möjligt att döma våldtäktsmän till döden.

Beslutet har välkomnats av många men vissa menar att det kommer att krävas mer än den nya lagen om dödsstraff för att i grunden ändra attityden till sexuellt våld i landet.

Förra året skedde enligt människorättsförespråkare över 1 000 våldtäkter i Bangladesh. Det ska dock finnas ett stort mörkertal då många våldtäkter inte rapporteras eftersom kvinnorna är rädda att bli stigmatiserade. I de fall som går till rättegång så leder väldigt få till fällande dom.

I Sverige anmäldes enligt Brå 8 820 våldtäkter under 2019 – en siffra som omfattar både män, kvinnor och barn. Få våldtäkter klaras upp.

Trots de höga talen av våldtäkter, som fått många att jämföra med krigsvåldtäkter där en ockupationsmakt vill förnedra befolkningen och som gjort Sverige till våldtäktslandet nummer två i världen, så verkar en stor andel av svenska folket oförtrutet vilja fortsätta sakernas tillstånd. I stället för att till exempel införa dödsstraff som en effektiv lösning på problematiken.


  • Publicerad:
    2020-10-12 21:40