Dagens datum 15 april: En ovanlig lek för barn kom den 15 april 1933 till allmän kännedom i Tyskland genom bildmagasinet Illustrierter Beobachter. Leken gick ut på att bekämpa och fånga in kommunister.

sa_liebknecht7

”Rensa gatan från de bruna bataljonerna”

Alla barnlekar är inte politiskt korrekta. ”Cowboys och indianer”, som uppstod i Amerika i slutet av 1800-talet, handlar om att cowboys utsätts för ett bakhåll av indianer och därför måste försvara sig mot dessa lömska angripare. I leken är cowboys oftast synonyma med hjältemodiga män som i slutänden segrar över de ociviliserade indianerna.

I Tyskland uppstod 1933 en snarlik lek för barn. Hur utbredd denna lek blev är svårt att säga, men man rapporterade i alla fall om den i Illustrierter Beobachter. Illustrierter Beobachter var ett bildmagasin som gavs ut av Franz-Eher Verlag (NSDAP) på mestadels veckobasis mellan åren 1926 till 1945. Magasinet visade ofta bilder på det nationalsocialistiska ledarskapet i olika sammanhang, byggandet av stora projekt som Autobahn, militära kampanjer med mera.

Förutom exklusiva bilder av mer politisk eller militär natur förekom i Illustrierter Beobachter också bildreportage om det vanliga livet i det nationalsocialistiska Tyskland. Den 15 april 1933 kommer Illustrierter Beobachter ut med en artikel om en ny lek för barn som har uppstått i Tyskland. Rubriken på artikeln lyder: ”Das neue Spiel: S.A. räumt Liebknechthaus” (Den nya leken: SA rensar Liebknechthuset).

sa_liebknecht9

Bildreportaget visar hur barn leker att de är SA-män som slåss mot kommunister från KPD. Målet är att erövra det kommunistiska högkvarteret Liebknechthuset och den som lyckades fånga in en kommunist får nöjet att sätta honom i läger. KPD, som skapades av judiska bolsjeviker och var skyldiga till många mord på SA-män, hade blivit förbjudet tio veckor tidigare.

Liebknechthusets sista försvarare

Liebknechthusets sista försvarare

I artikeln skriver Illustrierter Beobachter bland annat:

Ett ”Bruna huset” (NSDAP:s högkvarter) har byggts med tyg och pinnar i mitten av gården. Inne i tältet finns en bild på Adolf Hitler och ett vykort med texten från Horst Wessel-sången. De 5- till 12-åriga pojkarna har gjort allting själva. Den glada ägaren av en trumma är ledaren. De tränar hårt, och lyckas. De studerar sångerna. Det går ofta hett till, som när Karl Liebknechthuset, som är gjort av gamla soptunnor, stormas.

sa_liebknecht8

Liebknechthuset erövras

sa_liebknecht5

sa_liebknecht6

Man blir trött efter hårt politiskt arbete

Den amerikanske professorn Randall Bytwerk har presenterat en engelskspråkig version av artikeln på sin hemsida. Bytwerk är känd för att rapportera rätt sanningsenligt om det nationalsocialistiska Tyskland på sin sida German Propaganda Archive. Läs artikeln i sin helhet här.

sa_liebknecht11


  • Publicerad:
    2013-04-15 05:00