INFORMATIONSKRIG Ett viralt inlägg på Twitter menar sig presentera ”ett ryskt mobilt krematorium” i Mariupol – men ett annat inlägg på samma forum tycks bevisa att bilden, som där anförts som bevis, är hämtad från en 8 år gammal YouTube-video.

Ett inlägg på Twitter postat av nyhetsbyrån NEXTA har fått nästan en miljon följare – samt över 7 000 retweets och nästan 11 000 likes.

Mobila krematorier i #Mariupol”, börjar inlägget, som fortsätter:

”Borgmästaren i Mariupol Vadim Boychenko sade idag att #ryska mobila krematorier har satts i bruk i staden.”

Enligt inlägget kan tiotusentals människor ha dött i Mariupol och kremeringsverksamheten syftar, resonerar man – och hänvisar härvid till borgmästaren, därför troligen till att dölja spåren av brott.

I ett annat inlägg på Twitter visas hur man med en enkel omvänd bildsökning kan avslöja att bilden på det, som påstås vara ett mobilt krematorium nu brukat i Mariupol, i själva verket är en skärmdump från en 8 år gammal YouTube-video.

Inga erkända ”faktagranskare” har ännu kommenterat frågan, och Twitter har inte försett inlägget med någon ”varningsetikett” som informerar användarna om att det här rör sig om ”falska nyheter”.

Återvunnen propaganda

Ett antal Twitter-användare har kommenterat på temat att detta är ”återvunnen propaganda” med argumentet att samma obekräftade påstående om ”mobila krematorier” gjordes redan i början av kriget.

Nextas inlägg om mobila krematorier lades upp samtidigt som ukrainska myndigheter i Mariupol började hävda att ryska trupper ”bränner kroppar av tiotusentals civila” i vad som liknar ”ett nytt Auschwitz”.

Mariupols kommunfullmäktige har därefter presenterat som fakta att ”ryska krematorier har lanserats [i staden]”.

WebbtidningenSummit News menar att man härvid lät sig påverkas av ”den upprördhet som påstådda krigsförbrytelser i Butja orsakade”.