Varje år sedan 1984 samlar Aftonbladet kultur ihop sina politiskt korrekta kollegor från Sveriges kulturredaktioner för att dela ut Axel Liffner-stipendiet ”till en kulturjournalist som i sin verksamhet kombinerar djup kunskap om konst och kultur med ett lyhört sinne för kulturjournalistikens språk och uttrycksmedel”.

Bjurwald
Förra året införde Aftonbladet kultur ett nytt pris, som likt Liffner-stipendiet kommer delas ut varje år. Det nya priset har man döpt till Hummerkniven. Enligt Aftonbladet själva delas Hummerkniven ut till ”liberaler som står för det som är sant och relevant. Som går till källorna, tänker kritiskt, och vågar stå för en egen åsikt också om den är inopportun”.

Nu har Aftonbladet kultur delat ut Hummerkniven 2012 och vinnaren är ingen mindre än den tidigare Expo-medarbetaren Lisa Bjurwald. Bjurwald är författare till böckerna ”Europas skam. Rasister på frammarsch” (2011) och ”God dag kampsyster! Kvinnorna i extremhögern” (2009).

Lisa Bjurwald vann Hummerkniven med motiveringen: ”Framtidens historiker kommer att säga, att 2012 var året då främlingsfientligheten bröt igenom på alla nivåer. Liberala bastioner som tidigare stått oomkullrunkeliga började plötsligt svikta eller helt rasa ihop. Så var blev ni av, ljuva liberaler, som pratade om en rimligare värld? Ni fanns ju alldeles nyss, vart tog ni vägen? Men vänta nu, vi ser någon där! Mitt på den liberala barrikaden står hon ju: Lisa Bjurwald! I ett krig med två fronter – en mot högerextremisterna och en mot dem som banaliserar vår tids fascistoida tendenser – står hon okuvlig. När alla andra flyr, måste den som har modet att stanna kvar stå desto stadigare. Vi ställer oss bredvid. I trots och längtan, drömmer vi om en ny tid.”

Årets Liffner-stipendium gick till Dala-Demokratens socialistiske chefredaktör Göran Greider.


  • Publicerad:
    2013-01-16 13:02