”Att ta emot flyktingar utgör ingen kostnad alls för kommunerna. Farbror Staten, med sina oändliga tillgångar, bekostar hela kakan”, så löd åtminstone andemeningen i det moderata kommunalrådet Jonas Holms svar till Sverigedemokraten Bo Lindkvist, när den senare väckte frågan om flyktingmottagningens kostnader i Hudiksvalls kommun tidigare i år.

Vissa kommuner som har tagit emot betydligt fler flyktingar än Hudiksvall har vid det här laget hunnit upptäcka att allting med flyktingmottagandet inte är guld och gröna skogar. En av dessa kommuner är Borlänge. 

Borlänge kommun har i dagarna gått ut med att man nu tar täten i ett landsomfattande upprop riktat till regeringen. Kravet är mer pengar till kommunerna, för att täcka upp kostnader kopplade till flyktingar utan skolgång. Bakom uppropet ställer sig ett tjugotal kommuner, vilka träffats genom Sveriges kommuner och landsting, SKL.

När en flykting bosätter sig i en kommun så bidrar staten med pengar för att täcka de kostnader som denne medför under två års tid, därefter är det meningen att flyktingen ska ”vara rustad för arbetsmarknaden” och ansvaret för flyktingen hamnar istället hos kommunerna.

Jan Bohman, kommunalråd i Borlänge, säger till Dalademokraten att hälften av flyktingarna som kommer till Borlänge är analfabeter. ”Borlänge har tagit ett för stort ansvar. Det måste vara stopp nu”, fortsätter han. 

Jan Bohman tycker ändå att vi ska vara glada att människor vill komma till Sverige, eftersom han menar att det kommer bli en brist på arbetskraft i hela Europa. Exakt hur ett stort antal analfabeter ska kunna utgöra en resurs på den svenska arbetsmarkanden i dagens ”kunskapssamhälle” framgår inte i intervjun i Dalademokraten.


  • Publicerad:
    2012-07-22 09:55